"TRANSFUGUISME"

Els àudios que demostren que Llamazares i Baltasar Garzón munten un partit d'esquena a IU

L'exsecretari general d'Esquerra Unida admet que té "disponibilitat" per encapçalar la candidatura d'Actua a les europees

En els àudios difosos per fonts properes a IU reconeix que haurà de "desvestir un sant per vestir-ne un altre"

gaspar llamazares

gaspar llamazares

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Després de les acusacions que està rebent Gaspar Llamazares sobre la seva vinculació amb la formació política Actua, fontsd’IU  han difós uns àudios en els quals l’exsecretari general del partit mostra la seva "confiança en el projecte Actua" i admet la seva "disponibilitat" per encapçalar la candidatura a les eleccions europees. Els àudios, gravats durant una reunió de la direcció d’Actúa al maig en la qual també participava Baltasar Garzón, serveixen a IU per demostrar la traïció de Llamazares al partit.  El líder de la formació, Alberto Garzón, ja el va acusar de "transfuguisme" dilluns "transfuguisme"passat i el va amenaçar amb l’expulsió. 

Dissabte passat sorgia l’escàndol quan Llamazares i l’exjutge Baltasar Garzón presentaven, a la seu d’UGT a Madrid, el programa polític d’Actua per als comicis municipals, autonòmic i europeus comicis municipals, autonòmic i europeusdel maig del 2019. Des d’aquell moment, la relació entre Llamazares i la formació sorgida al principi del 2017 obria una crisi dins del partit. 

En la reunió de l’espai 'Rumb 2020', el 'govern a l’ombra' de Podem, que va tenir lloc dilluns, Garzón ja deixava un avís en l’aire al que va ser líder del partit: "A IU està penalitzat tant el transfuguisme com la possibilitat que algú utilitzi un partit per competir contra IU". Una advertència que Llamazares qualificava de "caça de bruixes" per ocultar els resultats d’Endavat Andalusia, la coalició formada per Podem i IU, en les eleccions del 2 de desembre. 

La comissió col·legiada (el màxim òrgan) d’IU va demanar explicacions a Llamazares sobre la seva relació amb Actua. No obstant, Esquerra Oberta (IzAb), el partit que lidera el polític asturià dins d’IU, va anunciar que ni Llamazares ni ningú més donaria explicacions fins que Garzón no retirés l’acusació de "transfuguisme". A més, asseguraven que Actua, projecte en què participen molts dels seus afiliats "no s’ha presentat fins ara a cap cita electoral ni persegueix anul·lar cap altra formació". 

Desvestir un sant   

Tot i que Actua no hagi competit fins ara amb IU, la realitat que mostren els àudios és que Llamazares pretén crear un partit que faci front al partit al qual encara pertany. "Per presentar-me a unes eleccions si he de desvestir un sant per vestir-ne un altre, hi estic disposat", deia Llamazares, "necessito un mínim organitzatiu, una organització que comparteixi línia política, tingui una estratègia i no hi sigui dividida." En el mateix fragment reconeix que el seu objectiu és "arribar a les eleccions autonòmiques, locals i europees" i posa de relleu la "utilitat" del projecte

4 lainz-5828170822811911670 / periodico

En un altre moment de la reunió, Llamazares es postulava per encapçalar la candidatura d’Actua a les eleccions europees: "Jo tinc disponibilitat perquè sé que a les europees, o anem amb cap o no en traurem res". A més, assegurava que havien de dur a terme tot el procés sense "soroll intern" que pogués fer enrere els votants. 

"Alguns ens proposaran estar en les seves candidatures per evitar que hi hagi competència, d’altres aniran directament a confrontar amb nosaltres i d’altres filtraran que s’han reunit amb nosaltres per veure si ens debiliten", explicava Llamazares a la cúpula d’Actua.

4 lainz-5828170822811911671 / periodico

Notícies relacionades

En un altre dels fragments, Llamazares matisava una mica més la seva disponibilitat, tot i que insistia en la necessitat de desvestir IU: Tinc disponibilitat relativa perquè hauré de desvestir altres sants". Més tard apel·lava a la "confiança" i a la "lleialtat" com a elements essencials perquè el projecte polític prosperés.  

4 lainz-5828170822811911672 / periodico

Les gravacions difoses també mostren Llamazares assegurant que la "crisi a Astúries a punt d’una ruptura" no importa a la direcció d’IU, que està més preocupada pel fet que "Gaspar està muntant un partit polític". 

4 lainz-5828170822811911669 / periodico