ERC i el PDECat negociaran el Pressupost si la cimera surt bé

Els independentistes creuen que si s'avança en el diàleg amb Catalunya és possible pactar els comptes

Tardà opina que hi ha temps per a un acord i Campuzano diu que faran un "esforç de confiança"

fcasals45688784 madrid 30 10 2018  congreso de los diputados  final de la re181030142026

fcasals45688784 madrid 30 10 2018 congreso de los diputados final de la re181030142026

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

A les portes de la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra aquest divendres a Barcelona els partits independentistes obren la porta a negociar els Pressupostos del 2019. Amb totes les cauteles, a l’espera del que passi en aquesta trobada i en el Consell de Ministres de divendres, ERC i elPDECat admeten per primera vegada que estan disposats a seure amb el Govern per valorar si donen suport a la llei més important, una cosa que donaria oxigen a la legislatura i evitaria una convocatòria precipitada d’eleccions generals amb Vox trucant a la porta.

Les dues formacions han expressat amb claredat des de Madrid no només que estan disposats a obrir la negociació, sinó que hi ha temps per arribar a un acord i que desitgen que n’hi hagi. És una posició diferent de la mantinguda fins ara. El PDECat només admetia que no presentaria esmena a la totalitat dels Pressupostos (és el primer tràmit) però que es negava a aprovar-los. ERC ni tan sols volia seure a negociar si el Govern no instava la fiscalia a canviar el seu criteri sobre els presos independentistes. Aquest dijous, aquesta posició ha canviat. 

Notícies relacionades

El portaveu republicà, Joan Tardàha admès que encara "hi són a temps". "Tant de bo estiguéssim en un escenari en què fos possible negociar els Pressupostos", ha assenyalat des dels passadissos del Congrés, on aquest dijous tirarà endavant el camí de dèficit. Perquè aquest recolzament sigui possible, Tardà considera que "prèviament haurien de produir-se alguns gestos", tant pel que fa al judici del procés com avenços en les taules de diàleg. En tot cas, ha deixat molt clar que ERC no serà responsable d’un avanç electoral.  "Ningú pot acusar ERC de no posar tot l’afany a buscar solucions dialogades i negociades", ha assegurat.

També el PDECat mostra la seva intenció de negociar. "Fem un esforç de confiança", ha explicat el portaveu, Carles Campuzano, per argumentar el seu suport aquest dijous al camí de dèficit, que obre el tràmit dels Pressupostos i ha apel·lat a l’"esperit de la moció de censura", és a dir, a la unitat del bloc progressista per fer front a les dretes.