El judici al major Trapero no començarà abans del pròxim estiu

El retard a l'Audiència Nacional es deu a la càrrega de feina per la qual passa aquest tribunal

zentauroepp42958617 madrid 16 04 2018 politica indagatorias en la audiencia naci181102095608

zentauroepp42958617 madrid 16 04 2018 politica indagatorias en la audiencia naci181102095608 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

La Secció Primera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional fixarà al gener la vista de l’article de previ pronunciament del judici contra el major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, tot i que les sessions de la vista oral no començaran abans de l’estiu a causa de la càrrega de feina del tribunal.

Segons han informat fonts jurídiques, al gener es coneixerà la data de la vista en què es dirimirà si l’Audiència Nacional és competent per jutjar la causa en la qual, a més de Trapero, hi ha acusats de rebel·lió l’exdirector d’aquest cos policial Pere Soler i l’ex secretari general d’Interior de la Generalitat de Catalunya Cèsar Puig. La intendenta dels Mossos Teresa Laplana està acusada de sedició.

Es dona la circumstància que està previst que al gener comenci l’altre judici pel procés independentista a Catalunya, el del Tribunal Suprem en què hi ha acusats 18 exdirigents catalans. Però la vista oral que decidirà el futur de Trapero, Laplana, Puig i Soler es retardarà diversos mesos, previsiblement fins després que es conegui la sentència de l’alt tribunal.

Segons les fonts consultades, el retard a l’Audiència Nacional es deu a l’enorme càrrega de feina per la qual passa aquest tribunal i el nombre limitat de sales de vistes a les seus del carrer Génova, a Madrid, i al municipi de San Fernando de Henares.

Així, l’any que ve està previst que continuï el judici per la sortida a borsa de Bankia i el dels contractes d’Aena amb la trama Gürtel, però a més ja estan assenyalats altres processos com el que se segueix contra l’expresident del FC Barcelona Sandro Rosell –començarà el 25 de febrer– o el de les adjudicacions de l’Ajuntament de Jerez a empreses de Gürtel –previst per al 6 de maig–, a més de dues macrocauses menys mediàtiques, però amb desenes d’acusats.

11 anys de presó

A més, la situació personal del major dels Mossos, la intendenta i els excaps polítics de la policia autonòmica és diferent de la de nou dels 18 acusats en la causa del Tribunal Suprem, perquè, a diferència d’aquests, els quatre acusats de l’Audiència Nacional no estan en situació de presó provisional, i per això la vista oral no requereix la mateixa celeritat.

Notícies relacionades

Trapero s’enfronta a 11 anys de presó per un delicte de rebel·lió, perquè, segons la fiscalia, va cooperar de manera "decisiva, conscient i intencionada" amb els líders independentistes, tant en els esdeveniments del 20 i 21 de setembre davant la Conselleria catalana d’Economia com durant el referèndum il·legal de l’1 d’octubre.

El Ministeri Públic sol·licita la mateixa condemna per a Puig i Soler pel mateix delicte, mentre que Laplana s’enfronta a quatre anys de presó per sedició, perquè el fiscal considera que "complia ordres" de Trapero tot i "ser conscient" de les conseqüències.