ELS JUDICIS DEL PROCÉS

El TC rebutja els primers recursos del procés

Es tracta dels recursos presentats contra la competència del Suprem per jutjar el que va passar a Catalunya

Inadmet les impugnacions a l'entendre que no s'ha esgotat la via judicial a l'alt tribunal

lainz33705466 barcelona 29 04 2016 politica entrevista con la presidenta d180915201745

lainz33705466 barcelona 29 04 2016 politica entrevista con la presidenta d180915201745 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ple del Tribunal Constitucional ja ha rebutjat els primers recursos de la trentena dels interposats pels acusats en la causa per rebel·lió seguida al Tribunal Suprem. Com estava previst ha començat l’estudi de les impugnacions pels considerats més fàcils de decidir: les presentades per les exdiputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exmembre de la Mesa d’aquesta Cambra Anna Simó contra la competència del Suprem per jutjar el procés.

L’alt tribunal no té previst començar fins al gener l’estudi dels interposats contra la permanència a presó d’alguns dels acusats que han iniciat una vaga de fam al·legant que no es rebutjaven les impugnacions per impedir-los anar a la justícia europea.

La decisió d’aquest dimecres s’ha produït per unanimitat a l’entendre "prematur" haver anat al Constitucional, ja que la via judicial al mateix Suprem encara no s’ha esgotat, ja que el pròxim dia 18 celebrarà una vista per revisar la seva competència en el marc dels articles de previ pronunciament presentats per les defenses per tractar que la causa es traslladi al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

Les quatre acusades havien recorregut davant del TC la providència i interlocutòries de la Sala d’Admissió del Tribunal Suprem, en què es declarava la competència objectiva i funcional de la Sala Segona del Suprem per instruir la causa oberta per rebel·lió, sedició, malversació de cabals públics o desobediència.

Notícies relacionades

Una vegada que el Suprem resolgui sobre la seva competència per jutjar aquest procediment, els acusats podran tornar a anar al Constitucional, que llavors sí que haurà d’entrar en el fons de l’assumpte per determinar si el judici s’havia de celebrar al Suprem o al TSJC.

El ple del Constitucional, que continua reunit, notificarà en els pròxims dies les respectives sentències que decideixen inadmetre les impugnacions presentades, moment en què es coneixeran els seus arguments de forma extensa.