PLA DE TREBALL

El Parlament convoca Rajoy i Sánchez per retre comptes pel 155

Puigdemont, Junqueras i altres exconsellers s'afegeixen a una llista de prop de 118 compareixents

JxCat tomba la invitació a Urkullu en la comissió que investiga els 218 dies d'intervenció de l'autonomia

zentauroepp45774356 comissi 155181204085623

zentauroepp45774356 comissi 155181204085623 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament de Catalunya ha donat aquest dimarts el tret de sortida a la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució amb l’aprovació de les compareixences. Una llista de noms que recorre tot el tauler polític protagonista d’aquells 218 dies d’intervenció de l’autonomia: des de destacats membres del Govern cessat, alguns ara presos o 'exiliats’, fins a la cúpula que va negociar i va activar la maniobra des de l’epicentre de l’Estat, passant per infructuosos mediadors.

En la nota no hi falten l’expresident del Govern, Mariano Rajoy i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, junt amb el seu estret cercle de col·laboradors: l’exsecretari d’Estat per a les Administracions Territorials Roberto Bermúdez de Castro, l’exdelegat del Govern Enric Milloi els exministres d’Interior, Justícia i Defensa, Juan Ignacio Zoido, Rafael Catalá i María Dolores de Cospedal, respectivament.

Del relleu a la Moncloa destaquen com a convocats a retre comptes l’actual president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta Carmen Calvo, que va negociar amb Rajoy l’abast del pes de la Carta Magna a Catalunya. El president del Parlament, Roger Torrent, ja ha advertit a Sánchez que si no hi va "és perquè potser té alguna cosa per amagar" i que demostraria "poca valentia política i poca creença en els seus propis plantejaments".

També s’hi afegeix el nom del líder conservador, Pablo Casado, i del dirigent dels taronges, Albert Rivera, a més del cap de la Casa Reial, Jaime Alfonsín. 

En la llarga llista de compareixences previstes hi ha també el president del Senat, Pío Garcia Escudero;Xavier García Albiol, com a membre de la comissió mixta del 155 al Senat; Ignacio Cosidó, protagonista de l’escàndol del whatsap sobre el repartiment de jutges, al dirigent socialista Miquel Iceta. 

Del grup independentista hauran de comparèixer a distància l’expresident Carles Puigdemont; l’exvicepresident Oriol Junqueras; la secretària general d’ERC, Marta Rovira; els exconsellers empresonats Joaquim FornJordi TurullJosep RullRaül Romeva i Dolors Bassa, i els exiliats a Europa Lluís Puig i Clara Ponsatí.

Invitacions rebutjades

La invitació al ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, que va exercir de mediador en els dies previs a l’aplicació del 155, ha sigut rebutjada per JxCat amb l’abstenció d’ERC i el PSC i el vot favorable dels comuns. També s’han vetat les explicacions de la consellera d’Empresa i Coneixement,Maria Àngels Chacón, la dels alts càrrecs de l’anterior Govern i les dues propostes dels socialistes: la interventora general de la Generalitat,Rosa Vidal, i l’exsecretari general de VicepresidènciaLluís Juncà

Tot i que totes aquestes compareixences tenen llum verda, no és clar que acudeixin al Parlament. Rajoy i Santamaría ja van plantar els diputats catalans en la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya. Van escudar la seva absència en un informe del Consell d’Estat, òrgan al qual pertany ara l’exvicepresidenta, que establia limitacions sobre quin tipus de compareixents estan obligats a anar a una Cambra autonòmica i quins no.

L’organisme consultiu va resoldre que "no resulta obligat atendre el requeriment de compareixença" que pogués dirigir-se al president, la vicepresidenta, ministres i exministres, alts, càrrecs i exalts càrrecs de l’Estat i membres en actiu o no de les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

L’Estatut regula a l’article 59 fixa l’"obligatorietat" de comparèixer. En cas de desatendre’s el requeriment, segons l’article 68, la Mesa ha de donar compte al ministeri fiscal "als efectes de substanciar la responsabilitat penal que pugui correspondre". El Codi Penal assenyala, a més, que poden ser castigats per desobediència i, si aquest és autoritat o funcionari públic, "se li imposarà, a més, una suspensió d’ocupació de sis mesos a dos anys".

Malestar a la CUP

Notícies relacionades

Ni Ciutadans ni el PPC han participat en la reunió. Els taronges ja van plantar els diputats en la sessió constitutiva d’aquest òrgan. Els conservadors, en canvi, sí que hi van acudir en la primera trobada per manifestar que, segons el seu parer, les conclusions d’aquest òrgan "ja estan redactades".

Tampoc hi ha participat cap membre de la CUP, però per motius ben diferents. Els anticapitalistes s’han absentat de la comissió –Elisenda Alamany ha substituït Carles Riera com a vicepresident al capdavant de la taula– perquè JxCat i ERC van vetar ahir les seves propostes de compareixença. Segons han explicat fonts de la formació a aquest diari, la seva plantada ha sigut una "resposta política" al veto dels socis de Govern perquè els secretaris generals dels Departaments de la Generalitat donessin explicacions sobre el seu "acatament" i les "directrius que van rebre" per part de l’Estat, a més de per aclarir els "efectes" del 155 en les seves àrees. "No ens van donar cap motiu de per què votarien en contra", asseguren les mateixes fonts.