07 juny 2020

Anar al contingut

REUNIÓ DE L'EXECUTIU

El Govern se solidaritza amb els presos en vaga de fam i acusa el TC de "vulnerar" els seus drets

Una declaració institucional denuncia "dilacions" en el procés judicial

La Generalitat atorga la seva medalla d'or a Carme Forcadell

Daniel G. Sastre

El Govern se solidaritza amb els presos en vaga de fam i acusa el TC de "vulnerar" els seus drets

Guillem Roset

El Govern ha aprofitat la seva primera reunió després de l’inici de la vaga de fam d’alguns dels presos de l’1-O –Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn– per solidaritzar-se amb ells i recolzar els seus arguments contra el Tribunal Constitucional.

En una declaració institucional en què no es fa referència als processats que van preferir abandonar el país, la Generalitat expressa la seva "solidaritat absoluta" amb els presos i insta el Constitucional a dispensar-los "un tracte just i imparcial". El Govern creu, com els empresonats en vaga de fam, que l’alt tribunal està "vulnerant el dret a la llibertat, el dret a la tutela judicial efectiva i el dret a la participació política", entre altres, dels processats.

Després d’assegurar que no es demana per a ells un "tracte de favor", la declaració recorda que el TC "es reuneix amb caràcter d’urgència quan és requerit pel Govern espanyol per suspendre acords del Parlament en qüestió de poques hores", però no resol els recursos d’empara dels presos independentistes. Com ells, l’Executiu català pensa que això provoca una "dilació" que els impedeix recórrer als tribunals de justícia europeus.

La vaga de fam indefinida, segueix el text, és "una de les formes de protesta més dures, dignes i valentes que ofereix la no-violència", i el Govern vol convertir-se en "altaveu" d’aquesta iniciativa. I conclou: "No defallirem en la lluita pels seus drets, que són els nostres drets, i de la seva llibertat, que és la nostra llibertat".

Medalla d’or per a Forcadell

En un altre dels seus acords d’aquest dimarts el Govern també té un record per a una altra de les preses en presó preventiva per impulsar el referèndum de l’1 d’octubre. Es tracta de Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, a la qual es concedeix la medalla d’or de la Generalitat. L’Executiu català remarca, entre altres coses, la seva "oposició als intents de censura" durant els mesos previs a l’1-O, que segons la Generalitat "va obtenir un fort ressò internacional".

Una altra medalla d’or de la Generalitat va per al jurista Carles Viver Pi-Sunyer, del qual es destaca, a més de la seva trajectòria –que inclou la vicepresidència del Tribunal Constitucional–, la seva participació en organismes sorgits del procés, com el Consell Assessor per a la Transició Nacional i el Comissionat de la Transició Nacional.