ELECCIONS AL PARLAMENT

Examen global a Andalusia

El resultat de les eleccions afectarà les estratègies de tots els partits a curt termini

Casado i Rivera mesuraran les seves forces i es comprovarà el vigor real dels ultres de Vox

zentauroepp45963616 graf2094  sevilla  19 11 2018   los candidatos a la presiden181130200903

zentauroepp45963616 graf2094 sevilla 19 11 2018 los candidatos a la presiden181130200903 / Julio Munoz

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

El resultat de les eleccions d’aquest diumenge a Andalusia marcarà les estratègies dels partits polítics a curt i mitjà termini. I no només les de les formacions que es presenten a aquests comicis. També afectaran els independentistes catalans i els nacionalistes bascos.

Els ciutadans d’aquesta comunitat tindran l’oportunitat de jutjar a les urnes els grans canvis que ha viscut Espanya en els últims mesos: el final del 155, el triomf de Pedro Sánchez en la moció de censura, la seva aliança amb els sobiranistes per poder arribar a la Moncloa, la renovació del PP amb Pablo Casado i el vigor real de la formació ultradretana Vox. Tots els partits volen treure bona nota en aquest examen, perquè amb prou feines queda mig any per a les municipals, autonòmiques i europees, i saben que el president del Govern podria, a més, convocar les generals entorn de març si li interessa.

Sánchez, "preocupat"

Totes les enquestes, inclosa la del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), donen per fet que Susana Díaz (PSOE) guanyarà la contesa, però necessitarà el recolzament de Ciutadans o Endavant Andalusia (la coalició de Podem i IU) per ser investida. La por de l’actual presidenta és que el bloc de la dreta, en el qual s’inclouen PP, Cs i Vox, sumin un escó més. Només un. En aquest cas, el líder dels taronges, Albert Rivera, ha deixat dit que apostarà pel canvi i per “airejar” la Junta, on els socialistes fa que governen ja 37 anys. Casado també ha assegurat per endavant que no tindrà problemes a pactar amb el partit de Santiago Abascal, exdirigent del PP basc. El successor de Mariano Rajoy ha radicalitzat els seus arguments per frenar un Vox al qual el CIS va donar només un escó, però a qui altres enquestes van atorgar-ne fins a 4. El cap de l’Executiu va afirmar aquest dissabte des de l’Argentina, on va participar en la cimera del G20, que està "preocupat" perquè el PP i Cs "es vegin arrossegats" a un discurs "cada vegada més extremista i excloent" que no representa "el centredreta espanyol". 

Menys coincidències hi ha hagut en els sondejos per fixar la segona posició. Rivera i Casado es juguen en aquest examen partir amb més o menys avantatge davant de les pròximes convocatòries electorals. Els dos s’han implicat de manera extenuant en aquesta campanya, tot i que el líder del PP s’hi juga molt més que el de Ciutadans. Les enquestes assenyalen que és probable que els taronges doblin els 9 escons amb què compten ara. Els populars, al contrari, cauen en tots els sondejos. Casado tindrà fàcil que el seu candidat a la Junta, Juanma Moreno, assumeixi la responsabilitat d’un mal resultat, però també sap que es començarà a dir que l’‘efecte Casado’ no és tal.

En cas que al PP li vagi malament, sigui perquè Ciutadans aconsegueix el ‘sorpasso’ o sigui perquè Teresa Rodríguez, d’Endavant Andalusia, aconsegueix aquesta anhelada segona posició, Sánchez prendrà nota de la debilitat dels populars. Aquest fet, juntament amb la marxa de l’economia , l’evolució delprocési la vaga de fam dels presos seran claus per decidir la possible convocatòria de les generals. I a la Moncloa suposen que, amb aquest escenari, el PP deixaria de demanar eleccions anticipades.

Els Pressupostos del 2019

Si, al contrari, “les dretes”, com deia Díaz, sumen majoria, independentment del que passi en cada partit d’aquest bloc, els que confirmaran justificant de recepció seran ERC, PDECat i el PNB. Aquestes tres formacions podran començar a assumir que potser hauran de facilitar l’elaboració dels Pressupostos del 2019 per allunyar les urnes de les generals i el risc de què populars, taronges i potser Vox revalidin aquest triomf a tot Espanya. “Sempre pot ser millor per a Catalunya amb un Govern del PSOE i Podem que un del PP i Cs”, ha dit en més d’una ocasió Joan Tardà (ERC). Si el socialisme surt de la Junta per primera vegada en gairebé quatre dècades, els independentistes haurien de començar a fer bona aquesta frase de Tardà, opinen a la Moncloa.

Notícies relacionades

Sánchez ha evitat negociar els Pressupostos amb els seus socis de la moció de censura, tret de Podem, abans del 2D per no donar més arguments en aquesta campanya a “les dretes” contra els seus suposats pactes ocults amb els independentistes.

El votant d’últim minut serà determinant per decidir com queda el mapa. El CIS va assenyalar a la seva enquesta del passat dia 15 que el 26% (1,7 milions d’andalusos) no sabia qui elegir. A les seves mans està el resultat d’aquest examen global.