TÍTOL DE POSTGRAU A LA UNIVERSITAT REI JOAN CARLES

La jutge arxiva el cas del màster de l'exministra Carmen Montón

Rodríguez-Medel estima que no queda "acreditada la perpetració de cap infracció penal"

zentauroepp44979783 madrid   10 09 18    carmen monton  ministra de sanidad  dur180910111752

zentauroepp44979783 madrid 10 09 18 carmen monton ministra de sanidad dur180910111752 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
EFE / Europa Press

La jutge del 'cas Màster', Carmen Rodríguez-Medel, ha decidit arxivar les actuacions dutes a terme després d’una denúncia anònima contra l’exministra de Sanitat Carmen Montón per presumptes delictes de suborn impropi i prevaricació en relació amb el màster en Estudis Interdisciplinaris de Gènere, el títol de postgrau que va cursar a la Universitat Rei Joan Carles (URJC) de Madrid. Poc més de dos mesos després de la seva dimissió per no perjudicar el president, Pedro Sánchez, la magistrada arxiva la causa que va obrir arran d’una denúncia anònima.

Ho fa en una interlocutòria dictada aquest dimecres, que pot ser recorreguda davant de la mateixa jutge i davant de l’Audiència Provincial de Madrid, on atén el criteri de l’acusació particular i de la fiscalia, que van demanar l’arxiu de la causa "al no quedar degudament acreditada la perpetració d’infracció penal alguna".

La fiscalia no va veure indicis

La jutge va començar a investigar el cas de Carmen Montón amb prou feines 10 dies després que l’exministra acabés cedint a les pressions i anunciés la seva dimissió. I va ser precisament arran d’una denúncia anònima pels delictes de suborn impropi i prevaricació –els mateixos pels quals la jutge va demanar el Tribunal Suprem que investigués el president del PP, Pablo Casado– quan la jutge va obrir diligències.

Però, després de dos mesos d’investigació, la fiscalia va remetre un escrit –no vinculant– al no apreciar indicis de delicte en Montón, que ni tan sols va arribar a declarar davant de la jutge. "No hi ha cap indici d’inexistència d’activitat acadèmica ni d’un concert previ entre l’alumna i Laura Nuño, directora del màster, com tampoc hi ha proves que permetin sostenir que les notes que van ser modificades 'a posteriori', ho van ser en virtut d’aquest acord previ, o per ordre de la investigada", deia la fiscalia.

I fins i tot considerant que s’hagués produït un tracte de favor, la qual cosa encaixaria en el delicte de suborn impropi, aquest estaria prescrit perquè els fets van passar en el curs 2010-2011.

Plagi sense rellevància penal

Notícies relacionades

En la denúncia anònima es relatava que l’exministra va plagiar part de la seva feina de final de màster (TFM), incloent-hi 19 pàgines amb paràgrafs sencers de diversos autors que no va citar en la bibliografia; cosa que, per la fiscalia, "no té rellevància penal" i que "fins i tot com a delicte contra la propietat intel·lectual estaria també prescrit".

Una cosa diferent, matisava la fiscal, és la responsabilitat administrativa en què pogués incórrer l’alumna i el professorat que va aprovar el referit treball.