PRESUMPTE FINANÇAMENT IL·LEGAL

El Congrés cita Fernández Díaz, Cosidó i el xofer de Bárcenas pels papers robats a l'extresorer

El marit de Cospedal també és cridat a declarar en la comissió que investiga el presumpte finançament il·legal del PP

El Congrés cita Fernández Díaz, Cosidó i el xofer de Bárcenas pels papers robats a l'extresorer

Paco Campos

Es llegeix en minuts

Europa Press

La comissió d’investigació del Congrés sobre el presumpte finançament il·legal del PP ha acordat aquest dijous citar el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, i l’exministre Jorge Fernández Díaz pel dispositiu policial dut a terme quan el primer era director de la Policia i el segon titular d’Interior per, presumptament, recuperar documents de l’extresorer del PP Luis Bárcenas mitjançant pagaments al seu xofer, Sergio RíosLuis Bárcenas , que també serà convocat a la Cambra baixa.

Cosidó ha negat tenir coneixement d’aquesta anomenada 'operació Kitchen' per presumptament espiar Bárcenas i el seu entorn a fi de recuperar documents presumptament comprometedors per a dirigents del PP del moment com Javier Arenas, Soraya Sáenz de Santamaría, María Dolores de Cospedal o el mateix Mariano Rajoy.

En tot cas, i com que es tracta del ministre de l’Interior de llavors, Jorge Fernández Díaz, i del seu director de la Policia, Ignacio Cosidó, els grups del PSOEUnits Podem i Ciutadans han promogut la seva presència al Congrés.

Així, segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries, la Mesa i els portaveus de la comissió d’investigació han acordat aquest dijous citar Fernández Díaz i Cosidó l’11 de desembre que ve, mentre que el dia 18 es convocarà el xofer, a qui la Policia va ferconfident i que sembla que va facilitar el robatori de la documentació que comprometia els dirigents populars.

López del Hierro, també

També per al dia 18 s’ha acordat cridar l’empresari Ignacio López del Hierro, marit de l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal. Units Podem ja va promoure la seva citació el mes de febrer passat al·legant la seva aparició com a donant del PP en els 'papers de Bárcenas', però no es va arribar a posar data per convocar-lo.

Ara, una vegada que s’ha sabut que ell va propiciar la reunió que Cospedal va tenir al seu despatx de Génova amb l’ara retirat comissari de Policia José Manuel Villarejo, a qui va encarregar treballs sobre companys de partit com Javier Arenas, els grups consideren pertinent que vagi a la comissió.

Aquestes noves citacions han trastocat els plans que havien dissenyat el PSOE, Units Podem i Ciutadans per a les dues sessions que la comissió celebrarà al desembre, per a les quals inicialment havien programat altres compareixences que, de moment, queden en suspens, però que alguns ja donen definitivament per perdudes.

Florentino Pérez

Així, ha quedat en suspens la idea inicial de citar el 12 de desembre el president d’ACS i del Reial Madrid, Florentino Pérez, l’empresa del qual apareix com una de les donants del partit en la documentació entregada a la justícia per Bárcenas.

Per al mateix dia es planejava cridar també un altre donant, el conseller delegat del Grup Azvi, Manuel Contreras Caro, que inicialment havia sigut citat per al 13 de novembre, però que va excusar la seva presència perquè tenia un viatge a l’estranger.

Les persones que es pensava citar el 18 de desembre eren l’empresari Rafael Palencia, que va reconèixer haver pagat al PP comissions a canvi d’adjudicacions, en una conversa amb el que va ser responsable del Canal d’Isabel II, Ildefonso de Miguel, a qui també es preveia interrogar al Congrés.

Igual que al president del Grup Intereconomía, Julio Ariza, que, segons narra en una altra gravació l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, va utilitzar la cinta de la conversa entre Palencia i De Miguel, que s’investiga en el 'cas Lezo', per intentar fer xantatge a Rajoy.

Conclusions abans de l’11 de març

Ara s’ha de veure si alguna d’aquestes compareixences que no s’han arribat a concretar es rescaten l’any que ve. El gener és inhàbil al Congrés i en principi la comissió no preveu demanar autorització per reunir-se aquell mes.

Et pot interesar

Si es mantenen els plans de no reunir-se al gener, només quedarien dues sessions més de compareixences, una el 5 de febrer i una altra el 12 d’aquell mes, una data que, en principi es reserva per a Rajoy, en virtut de l’acord aconseguit per tots els grups, tret del PP, perquè l’expresident del Govern fos l’últim a anar a la comissió.

Una vegada s’acabin les compareixences, els grups parlamentaris hauran d’aprovar les conclusions de la seva investigació i hauran de fer-ho abans de l’11 de març, quan conclou el termini perquè finalitzin els seus treballs. Després, les conclusions s’elevaran al ple del Congrés.