VISITA DESPRÉS DE 32 ANYS

Sánchez prioritza tancar contractes amb Cuba i no veurà dissidents

El president busca lligar projectes emblemàtics per a empreses espanyoles

Es reunirà amb Díaz-Canel per "parlar de tot" i aplanar la visita dels Reis

fcasals45676272 madrid 29 10 2018  pol tica   el presidente del gobierno  pe181029113246

fcasals45676272 madrid 29 10 2018 pol tica el presidente del gobierno pe181029113246 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez aterrarà aquest dijous a l’aeroport de l’Havana sabent que la primera visita d’un cap de Govern espanyol a Cuba en 32 anys no persegueix conquistar medalles simbòliques sinó aconseguir els contractes de projectes empresarials emblemàtics cridats a transformar l’illa en l’era postcastrista.

En aquest pragmatisme del qual Sánchez va impregnant-se després de sis mesos a la Moncloa, no veurà els dissidents polítics. El president té en agenda reunions amb la societat civil cubana (artistes, intel·lectuals, periodistes), però evita burxar en un tema tan difícil per al règim quan està pendent d’arrencar per a empreses espanyoles atractius contractes. La història l’ajuda. Cap dels líders internacionals que ha visitat Cuba els últims anys s’ha reunit amb el sector crític.

¿Alliberament de presos?

Des del Govern insisteixen que, tot i que els dissidents no són a l’agenda, Sánchez “parlarà  de tot” amb el president, Miguel Díaz-Canel, des de la franquesa en la reunió bilateral que tenen prevista. ¿Demanaràl’alliberament  de dissidents polítics empresonats? L’Executiu diu que prefereix ser prudent per aconseguir“eficàcia”,resposta que suggereix que efectivament el plantejament és sobre la taula.  Segons l’últim informe de la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional, hi ha 140 presos empresonats per motius polítics.

Amb la mateixa discreció respon el Govern a una eventual visita dels Reis el 2019, amb motiu de la celebració del 500è aniversari de la fundació de l’Havana. “La data reclama a crits presència espanyola”, indiquen fonts governamentals que, no obstant, no volen comprometre una cita.

Sí que admeten a la Moncloa que l’absència d’un cap del Govern espanyol a Cuba era ja una“anomalia”que no es podia prolongar. L’última visita va ser la de Felipe González el 1986. Amb els mandats de José María Aznar les relacions es van refredar i José Luis Rodríguez Zapatero va trepitjar l’Havana després de deixar la presidència.

Sánchez arriba a una Cuba en trànsit sense nostàlgies ni retrets. Busca reactivar les relacions comercials amb una illa en trànsit, que estrena president sense cognom Castro i renova la seva Constitució.

En el Falcon

Notícies relacionades

La missió empresarial és cristal·lina i permet al president teixir alguna complicitat en una esfera en la qual el seu mandat va ser rebut amb certa fredor. El cap de l’Executiu compartirà l’avió presidencial amb 24 representants de companyies espanyoles, algunes de les cotitzades (Telefónica, Iberia), pimes i el president de la CEOE. No n’hi cabien més. La resta viatja pel seu compte i es trobaran en un fòrum hispanocubà que reuneix 200 empreses.

En el Govern reconeixen que la voluntat és “ajudar-les a guanyar alguns projectes a l’illa” i també solucionar condicions tècniques perquè aquests contractes siguin viables. Un exemple. Tot i que l’Executiu (de Mariano Rajoy) va condonar 2.000 milions dels 2.400 milions que Cuba devia a Espanya, el país caribeny ha incorregut en impagaments en els últims mesos i és urgent resoldre aquesta situació per permetre la concessió de nous préstecs.