Torra emplaça els comuns a negociar els Pressupostos immediatament

La formació progressista exigeix una pujada de l'IRPF, fiscalitat verda i modificar successions i donacions

El president admet la seva preocupació per les vagues convocades al sector públic

zentauroepp45792293 torra parlament    danny caminal181107110515

zentauroepp45792293 torra parlament danny caminal181107110515

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El president de la Generalitat, Quim Torra,ha emplaçat els comuns a negociar immediatament els pròxims pressupostos del Govern per al 2019. “Li suggereixo, tenint en compte el Pla de Govern i el discurs d’investidura i les grans línies generals, que ens asseguem amb la proposta que el vicepresident us presentarà i us convocarà ben aviat, i comencem a negociar".

La representant de Catalunya En Comú-Podem, Jéssica Albiach ha definit les exigències del seu grup per negociar els comptes: "Fan falta recursos, d’un costat els pressupostos de l’Estat i de l’altre, i no excloents, una reforma fiscal que ha de ser valenta i progressiva per a Catalunya, eliminar privilegis fiscals en l’impost de successions i donacions, reformar l’IRPF perquè els pocs que més guanyen paguin més, i per una fiscalitat verda". Sobre aquestes exigències, Torra no ha entrat en el detall més enllà d’afirmar que comparteix els grans plantejaments del grup dels comuns, també en qüestions referides al sobiranisme.

Prèviament, el diputat de Catalunya En Comú-Podem, David Cid, s’ha queixat que el Govern encara no s’ha posat en contacte amb el seu grup per negociar els comptes. Davant d’això, el vicepresident Pere Aragonès li ha respost: “Tindrem oportunitat de parlar de pressupostos" i li ha expressat el seu “compromís i el del Govern per arribar a un ampli acord, i esperem una actitud ben positiva per arribar a aquest acord". Paraules d’Aragonès el dia després que la portaveu del Govern, Elsa Artadi, suggerís que l’Executiu no presentarà el projecte pressupostari per a la seva votació al Parlament si abans no ha arribat a un acord amb els comuns.

Les vagues

D’altra banda, Torra ha admès que està "preocupadíssim" per les vagues convocades els propers dies per part de funcionaris públics, l’atenció primària i en la comunitat educativa. "Estem treballant, negociant, intentant que això [les vagues] no passi, farem tot el possible amb totes les nostres disponibilitats pressupostàries perquè les vagues no arribin".

D’altra banda, a preguntes del líder del PSC Miquel Iceta sobre els atacs recents al vehicle del líder del PPC, Torra ha contestat afirmativament i ha afegit: "Condemnem-los tots".

La gestió dels menors immigrants

D’altra banda, el conseller de Treball, Chakir El Homrani ha reconegut, respecte al repte dels menors immigrants no acompanyats, que hi ha alguns "problemes per les conductes de carrer". El conseller ha demanat a Ciutadans i a la resta de grups una acció conjunta per "remar" en favor de la solució, que no arribarà "d’un dia per l’altre". En la seva pregunta prèvia, la diputada de Ciutadans Noemí de la Calle ha acusat el conseller de "gastar més energies per mirar d’amagar la realitat que en gestionar-la com cal" i ha exigit que es destinin prou "recursos en aquesta matèria perquè continuen havent-hi menors dormint en comissaries dels Mossos d’Esquadra.

Falta d’inversió a Rodalies

Notícies relacionades

D’altra banda, i a preguntes d’ERC, el president Quim Torra ha denunciat la inversió insuficient de l’Estat en el servei de Rodalies, arran de l’accident de Vacarisses. El president s’ha queixat que el ministre de Foment reclamés ahir a l’independentisme que recolzés els Pressupostos de l’Estat per augmentar la inversió en aquesta matèria a Catalunya. "¿En quin país viuen?", s’ha preguntat. Torra ha mostrat dades sobre la falta de compliment dels plans d’inversió a Rodalies per part de l’Estat, concretament ha esmentat que el pla 2008-2015 només s’ha executat en un 13,5%, amb la qual cosa es necessitarien 60 anys per complir el previst.

"Devastació" judicial

En relació amb la crisi del sistema judicial espanyol, Torra ha afirmat que la cúpula judicial està "devastada" amb la qual cosa ha conclòs que és "impossible" que els processats independentistes per l’1-O tinguin un judici just.