Sánchez assumeix que la legislatura s'esgota

El president admet que sense acord de Pressupostos el seu mandat s'"escurça"

Insta Torra a forjar un acord entre els catalans independentistes i els que no ho són

sanchez-legislatura-acorta / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

"Com deia Manuel Azaña, la política és un continu teixir i desteixir.  Si alguna cosa he après en sis mesos és que els desafiaments no acaben mai. Sembla que has resolt un problema i en tens vint més sobre la taula".  És la reflexió de Pedro Sánchez a les nou del matí per admetre per primera vegada que sí, que el cúmul de contrarietats portarà a un avanç electoral i que l’expectativa de resistir fins al 2020 s’enfonsa. "La meva vocació d’arribar fins a final de legislatura es veu escurçada", ha reconegut després d’admetre que resulta "evident" que sense uns Pressupostos no pot continuar al capdavant de l’Executiu.

¿Per aquan les eleccions? ¿Té aquesta explicació alguna cosa a veure amb l’afirmació del ministre de Foment que no es pot descartar que siguin el 26 de maig? No hi ha respostes.  "Les eleccions les faré quan consideri que són beneficioses per a aquest país, no ho faré en nom de l’interès del meu partit ni perquè m’ho demani cap altre partit", ha assegurat Sánchez.  

El president tampoc s’ha volgut pronunciar sobre quins companys de viatge elegiria per formar un govern de coalició, i ha deixat totes les possibilitats obertes.Podem  li ha agraït el seu gir europeista, a l’assumir els límits que estableix la UE com a insuperables. I de Ciutadans ha recordat que va ser capaç de firmar un pacte amb Albert Rivera. "Jo vaig arribar a un acord amb Ciutadans, però al senyorRivera no el reconec", ha opinat.

La seva tesi és que fins que conservadors i liberals no mesurin en uns comicis legislatius qui surt guanyador i quina força queda subordinada, no acabaran de definir la seva línia política i no es desbrossarà el mapa de pactes possibles. “Fins que no hi hagieleccions generalsi vegem si Ciutadans fa el ‘sorpasso’ al PP serà molt difícil que ells arribin aacords amb nosaltres", ha apuntat deixant una porta oberta.  "L’important no és si hi ha d’haver un govern de coalició, sinó si hi ha persones qualificades", ha defensat.

Segons el seu parer, la pèrdua de moderació de Ciutadans i el PP ha encoratjat l’auge de la ultradreta a Espanya i la possible entrada deVox a les institucions. Ha cridat les dues formacions a la responsabilitat. 

Diàleg entre catalans

Sánchez ha defensat que la sortida de la crisi catalana passa necessàriament per una reforma de l’Estatut. Ha demanat al president Quim Torra que tingui altura de mires per construir un diàleg entre els catalans independentistes i els que no ho són. "La responsabilitat que té el president del Govern i la Generalitat abans de parlar amb mi, que jo encantat, és forjar un consens dins de Catalunya. Si el president em ve només amb el discurs del 42% dels catalans, jo tindré un problema i ell també, perquè el que fa és obrir més la bretxa de la fractura de la convivència a Catalunya. Exigiria generositat, lideratge i responsabilitat", ha apel·lat. 

Notícies relacionades

El president ha lamentat les posicions encastellades a Catalunya. "Ni el Govern està fent la seva feina ni el principal partit de l’oposició [Ciutadans] està fent la seva feina", ha resumit. 

Una vegada més, ha apostat per la reforma de la Constitució perquè la llei fonamental incorpori els valors de la joventut. Considera que és dins de la Carta Magna on hi ha una solució política per a Catalunya i torna a advertir sobre els riscos d’un referèndum.