LA CRISI CATALANA

JxCat i ERC reactiven sense consens la investidura a distància de Puigdemont

Tota l'oposició rebutja el pla, ERC evita fer-hi referència i la CUP critica la via autonomista

La Cambra catalana constitueix la comissió per modificar el reglament i introduir-hi l'elecció telemàtica

zentauroepp45891171 pla mitj  del president del parlament  roger torrent  als pa181118190837

zentauroepp45891171 pla mitj del president del parlament roger torrent als pa181118190837 / Marta Sierra

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament ha constituït aquest dilluns la comissió del reglament i ha nomenat els representants –dos per cada grup– de la ponència redactora que haurà d’abordar els canvis en la norma que regeix l’activitat de la Cambra catalana. Una reforma que impulsa Junts per Catalunya (JxCat) per a, entre altres objectius, poder investir a distància l’expresident Carles Puigdemont. I ho ha fet amb el rebuig de la resta de grups i fins i tot una posició distant de la CUP, que deixa en l’aire aquest nou intent que qualifica d’autonomista. El representant d’ERC en la comissió tampoc ha citat la investidura telemàtica de Puigdemont entre els objectius de la reforma reglamentària, que ha defensat per raons de paritat i modernització.

Sense esmentar explícitament l’expresident, el portaveu de JxCat, Albert Batet, ha argumentat que "el que és de sentit comú és que els diputats puguin exercir les seves funcions des del seu escó i no estiguin a la presó ni a l’exili, i que si no es pot dur a terme almenys se’n puguin garantir els drets".

Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha recordat els informes contraris a qualsevol investidura telemàtica subscrits pelsjuristes del Parlament i el Consell de Garanties Estatutàries, així com el veto a aquesta via per part del Tribunal Constitucional. "És un brindis al sol per agitar l’espantall de fer president un escapat de la justícia. Els dona rèdit victimista i aconsegueixen pressionar alguns membres de la Mesa", ha denunciat Carrizosa.

En un sentit similar, el socialista Ferran Pedret ha recordat els dictàmens contraris a una investidura telemàtica i ha lamentat la "temeritat" que es reobri la reforma del reglament sense consens. El diputat del PP Santi Rodriguez ha deixat en l’aire la participació futura del seu grup en la ponència. "No estem disposats a acceptar una reforma del reglament per satisfer interessos partidistes de ningú ni 'ad personam'. Les lleis no es fan per a casos personals", ha justificat.

Els comuns també se’n distancien

Notícies relacionades

Marta Ribas, de Catalunya en Comú-Podem, ha rebutjat que la reforma pretengui una investidura no presencial. "No es pot ser presidenta o president a distància, ha al·legat Ribas, contra les "investidures telemàtiques i telepàtiques". Però la diputada sí que ha obert la porta a modificar el reglament per "complir la paritat a la Mesa del Parlament, les comissions i les juntes de portaveus".

Fins i tot Maria Sirvent, en nom de la CUP, ha marcat distàncies amb JxCat i ERC respecte a una futura investidura de Puigdemont: “No els acompanyarem en cap qüestió simbòlica, nosaltres no hem vingut a seguir límits autonòmics per acabar fent el que mana l’Estat”. Sirvent ha coincidit amb Ribas en la necessitat de reformar el reglament per garantir la paritat.