ESCÀNDOLS A LES FILES POPULARS

Cosidó, una altra pedra a la sabata de Casado

El portaveu del PP en el Senat assenyala en un whatsapp com els conservadors "controlen" els jutges

El seu altre front obert és el suposat ús de fons reservats per dificultar la investigació de la caixa b

undefined43889388 graf4959  palencia  21 06 2018   el candidato a la presidenc181119185741

undefined43889388 graf4959 palencia 21 06 2018 el candidato a la presidenc181119185741 / A Alvarez

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan José Fernández

Un ingenu missatge de whatsapp, i una menys ingènua filtració del seu descarat contingut, han donat per fundat el temor que la setmana passada tenia el president del PP,, que el vell PP li donés nous problemes. Ignacio Cosidó, portaveu popular en el Senat i director general de la Policia amb Mariano Rajoy en el Govern, ha hagut de demanar disculpes aquest dilluns "pel llenguatge col·loquial" que va utilitzar al comentar als senadors del seu grup el pacte assolit amb el PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En el whatsapp, revelat per El Español, va celebrar com "una jugada formidable" l'elecció de Manuel Marchena al capdavant de l'òrgan de govern dels jutges i del Tribunal Suprem perquè suposarà majories còmodes en el consell, "i, a més, controlant la sala segona des de darrere". 

Al poc de conèixer-se la notícia, el portaveu popular ha argumentat: "Entenc que es pugui haver malinterpretat, però, en tot cas, és una interpretació errònia. En cap moment es parla decap intent de control del poder judicial. El que intento dir amb més o menys fortuna és que l'elecció d'un president del Suprem de molt reconegut prestigi ajudarà que les decisions del consell siguin com més unànimes millor. No volia dir que permet el control perquè entre altres coses no és cert".

Operació Kitchen

Aquesta ensopegada no passaria de ser un incòmode incident més o menys perdonable per a la direcció del PP de Casado –Cosidó va recolzar l'actual president en la pugna contra Soraya Sáenz de Santamaría des que va començar a obtenir avals per liderar el partit– si no fos perquè es produeix al poc de conèixer-se que la Fiscalia Anticorrupció indaga un possible joc brut policial en la investigació de les finances del PP.

En una peça secreta, el fiscal prova d'esbrinar si l'excomissari José Manuel Villarejo o algú en la Policia que dirigia Cosidó –sent ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz– va comprar amb fons reservats, i suposadament sense suport judicial previ, Sergio Ríos, el xofer de l'extresorer del PP Luis Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias. Aquell moviment el van anomenar operació Kitchen. Va consistir a recollir informació i documents de Bárcenas, encara que fossin robats. No tot el material obtingut, pel que sembla, va arribar en mans dels jutges.

Notícies relacionades

Fonts policials admeten el potencial de la irregularitat de la investigació, que podria esfondrar part de la causa per la caixa b del PP. Més si Sergio Ríos –avui, curiosament, agent de policia– o d'altres fessin revelacions a la fiscalia sobre alguna acció censurable en la direcció de la Policia. Casado va dir dijous passat dia 8 que no admetrà cap comportament que "no sigui exemplar", "sigui qui sigui" l'afectat i "ho hagi fet quan ho hagi fet".  

"Campanya" d'assetjament

Cosidó ha dit que desconeix, "perquè era dins de l'àmbit operatiu, què es remet al jutjat perquè s'entén que és d'interès per a la investigació i què no". "No vaig participar en aquesta investigació de cap de les maneres", ha afirmat. L'encara home de confiança de Casado ha denunciat una "campanya" contra ell basada en informacions "en molts casos no rigoroses" i que només busquen implicar-lo en el 'cas Villarejo'.