ELECCIONS ANDALUSES

Sánchez descarta avançar les eleccions encara que no tingui Pressupostos

El líder socialista acompanya Susana Díaz en l'únic míting de campanya i demana mobilització per evitar el "bloqueig" i la repetició electoral

20181118 415237 sanchezmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El president del Govern i líder del PSOE, Pedro Sánchez, va deixar clar a Chiclana que el seu projecte polític “és per a anys, no per a mesos,” i rebutja així qualsevol possibilitat d’un avenç electoral si no aconsegueix tirar endavant els Pressupostos generals. En un acte a Chiclana de la Frontera per recolzar la candidata socialista, Sánchez va apuntar que amb la moció de censura de juny es va obrir un “canvi d’època”, i va asseverar que el seu objectiu és “guanyar una dècada” i posar fi així a les “polítiques injustes” que va aplicar el PP, amb recolzament de Cs, al passar per la Moncloa.

El de Chiclana de la Frontera, governada per l’únic alcalde de la província que va recolzar el líder socialista en les primàries, serà l’únic acte que comparteixin en teoria durant aquesta campanya el president Sánchez i la candidata, Susana Díaz.

Escassa presència de Sánchez

Una agenda internacional endimoniada va reduir la presència de Sánchez a dos mítings, just a les dues províncies on més recolzaments interns va tenir el líder socialista en les primàries: Cadis, on el PSOE aspira a consolidar els 6 dels 15 escons en lliça, i Màlaga. Però una cimera extraordinària europea sobre el 'brexit' deixa en l’aire el segon dels mítings, per la qual cosa l’equip de Ferraz prova d’encaixar una altra data.

No obstant, i malgrat tractar-se d’un acte amb un líder nacional, el míting, celebrat en un cèntric celler, es va diferenciar molt d’altres actes protagonitzats pels líders de Cs o PP: només s’hi van veure banderes andaluses, en contrast amb els mítings de les formacions de dreta, on les ensenyes espanyoles són majoria, cosa que compleix així el lema de l’“accent andalús” que Díaz reclama per a la campanya.

En aquest sentit, el secretari general del PSOE va remarcar durant la seva intervenció que el seu partit “té un projecte per a Espanya i Andalusia”, carregant contra els líders nacionals que veuen les eleccions andaluses com la primera volta de les nacionals. “D’altres no el tenen per a Andalusia perquè no el tenen per a Espanya, això és el que passa”, va dir, convençut que “el tren de la victòria socialista té la seva primera parada en les andaluses, amb Susana Díaz, i la segona al maig, amb les municipals”. I va provar de respondre a la pregunta de per què el PSOE sempre governa a Andalusia.  “No es pot menysprear Andalusia per després aspirar a governar-la, és així de simple”, va justificar.

Salari mínim interprofessional

Sánchez va tornar a retreure a les formacions de dreta que amb el seu “abandonament de la moderació” i la seva “irresponsabilitat política” estiguin fomentant el creixement de l’extrema dreta. “Per això diem alt i clar que a Andalusia, Espanya i la UE no tenen cabuda els discursos masclistes, xenòfobs i excloents”. I de nou va tornar a sol·licitar el recolzament de PP i Cs als Pressupostos per poder tirar endavant la pujada del salari mínim interprofessional.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el líder del PSOE va enumerar les bases del seu projecte de transformació social, amb la recuperació dels serveis públics com educació i sanitat, l’aposta per l’FP, la transformació del teixit laboral o la defensa de la igualtat de gènere, amb permisos de paternitat equiparables i retribuïts. També va fer menció de la llei de transició ecològica, la pujada de les pensions o la reforma de la Constitució per eliminar els aforaments.

El líder del PSOE va assegurar que amb aquesta bateria de mesures guanyaran el pròxim cicle electoral, trencant els auguris dels qui “deien que el futur ja no era nostre i que mai més hi hauria un govern progressista”. Per això, va animar a la mobilització de l’electorat a fi d’aconseguir una “majoria rotunda” perquè no hi hagi “bloqueig” ni pèrdua de drets.

Míting accidentat: desmais i sabotatge

El míting socialista va tenir diverses interrupcions durant el discurs de la candidata socialista. L’acte es va celebrar en una sala tancada, un recinte atapeït de botes de moscatell amb intensa olor de vi, en el qual la calor provocada pel miler de persones concentrades va provocar una lipotímia en un dels assistents. Díaz va interrompre la seva intervenció fins que els equips sanitaris el van atendre. Minuts abans, una dona de mitjana edat va ser desallotjada per la força pels serveis de seguretat quan es va aixecar del seu lloc i va brandir una pancarta amb el lema “Susana Corrupta, yo voto nulo por mis hijos y mis nietos”. Una vegada fora del recinte, la dona es va encarar amb la Guàrdia Civil reclamant que li tornessin la pancarta.