PROCÉS JUDICIAL

Els policies imputats per l'1-0 eviten aclarir si es va donar l'ordre de carregar

"Ens vam enfrontar a un mur humà que impedia l'actuació policial", afirma un inspector

Un inspector justifica que en determinades situacions doni cops a la cara a una persona amb la porra

Institut Pau Claris policia 1-O / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Nosaltres el que vam fer va ser enfrontar-nos a un mur humà que impedia l’actuació policial. Ens van donar cops de paraigua". Així s’ha expressat un inspector de la Policia Nacional que ha declarat aquest dimarts com a imputat per les càrregues en tres centres de votació del referèndum unilateral de l’1-O  i en què van resultar ferits alguns dels concentrats. El jutge ha pres declaració a quatre dels 24 agents investigats per l’operatiu desplegat a Barcelona. Els funcionaris policials no han especificat si van rebre l'ordre concreta de carregar, però si de parar. Això sí, han precisat que estaven en contacte permanent amb una sala de comandaments (no han precisat qui la componia) i que l'objectiu que els van encomanar era la retirada de les urnes i del material de votació. El magistrat considera que alguna d’aquestes actuacions va ser desproporcionada.

L'inspector, que va participar en les càrregues efectuades a l'escola Mediterrània, a l'institut Pau Claris i a les Escoles Pies de Sant Antoni, ha reconegut que els agents van utilitzar les porres per obrir-se pas entre la multitud, però que van utilitzar "la força necessària". Al ser preguntat pels cops a la cara que va rebre una dona, aquest agent ho va justificar al·legant que segons el nivell d'"agressivitat" de la persona pot produir-se. També va admetre que no es va avisar que s'intervindria com marca el protocol perquè no tenien megàfon. Sobre la sang que tenia al cap una dona, l’imputat s’hi ha referit com a "presumpta sang", sense descartar que fos "pintura".

Un subispector que va participar en les càrregues ha explicat  que els seus caps no li van donar instruccions concretes sobre l'operatiu, ni en el barco atracat alport de Barcelona on vivia, ni abans de la intervenció. Només els van dir que entressin als col·legis electorals en formació. L'agent no s'ha reconegut en les imatges sobre la intervenció a l'escola Mediterrània, malgrat que veu clarament el seu número d'indentificació.

En aquest mateix sentit, ha negat que colpegés amb la porra dues persones a la cara, com es veu en la gravació. L'imputat ha insistit, a més, que no existeix una normativa o protocol de com utilitzar les porres, una qüestió posada en dubte per les acusacions. Ha dit que la intenció és no colpejar en zones vitals del cos.

Insults i consignes

Notícies relacionades

En canvi, l’agent sí que s’ha reconegut en la filmació sobre la intervenció policial a l’institut Pau Claris. En concret en les imatges en les quals s'aprecia com agafa una dona i que aquesta cau per una escala. Segons la seva opinió, no la va tirar, sinó que la dona va caure per la inèrcia al aixecar-la per apartar-la de l'escala. També ha negat que li toqués els pits, com va afirmar la denunciant.

Segons aquest imputat, la noia estava "molt agressiva" i ell va pensar que el volia agredir amb un objecte, que no va poder identificar, però que va resultar ser un mòbil. A més, ha explicat que els concentrats els van rebre insultant-los, dient-los “assassins” i amb crits de "votarem, votarem" i "no passaran".