ACTE A HUELVA

Casado evita donar suport a Cospedal després de la difusió dels àudios de Villarejo

El líder del PP assegura que el partit "no té res a ocultar o a témer" sobre les gravacions

El dirigent conservador afirma que "qualsevol conducta no exemplar" tindrà un rebuig absolut

9cfed49a-a083-4b3b-8b63-944175ba8fe7-hd-web-1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El president del PP, Pablo Casado, s’ha referit aquest dijous per primera vegada a lespolèmiques gravacions entre l’ex secretària general del partit Dolores de Cospedal i l’excomissari de Policia José Manuel Villarejo, defensant que l’exdiputada, amb qui ha tingut l’oportunitat de parlar en les últimes hores, "ha donat explicacions des del primer moment i no ha mentit, cosa que no poden dir altres que també es van reunir" amb l’expolicia. No obstant, ha evitat donar suport explícitament a Cospedal i ha avisat que qualsevol conducta no exemplar en el partit comptarà amb el seu "absolut rebuig".

En un acte a Huelva, on continua fent precampanya per a les eleccions andaluses del 2 de desembre, s’ha mostrat "tranquil" per una cosa que va passar, ha insistit, fa 10 anys.  "Des de la direcció nacional del PP no hi ha res a ocultar o témer" sobre alguna revelació que es pugui fer, "però no estic segur que altres partits o líders polítics puguin dir el mateix", ha assegurat.

El dirigent conservador ha recordat, a més, que aquest entramat "pseudopolicial" es va crear sota un govern del PSOE i que va ser un govern del PP el que el va liquidar. "El que hagi passat entremig ho rebutjo categòricament i em comprometo que no torni a succeir quan sigui president del Govern", ha assenyalat, evitant fer un recolzament exprés a l’exministra. Així, ha assenyalat que el seu únic compromís és amb els afiliats que el van fer president del partit, i als quals va prometre "exemplaritat, claredat i rendició de comptes". "Qualsevol conducta que s’allunyi d’aquests tres preceptes comptarà amb el meu total rebuig", ha dit, marcant les línies vermelles per al futur.

Rectificació "vergonyosa" del Vaticà

El líder del PP ha tornat a retreure que el Govern estigui supeditat a les peticions dels seus socis independentistes, lamentant que posi en dubte el poder judicial al qüestionar que els líders polítics catalans empresonats hagin comès delicte de rebel·lió. "La Fiscalia diu que hi ha criteris objectius –ha dit–, però ara el Govern envia el missatge que l’Advocacia de l’Estat podria no demanar-ho" i que no està d’acord amb la instrucció. "És gravíssim, i ho fa per mandat dels seus socis", ha valorat el president dels populars, posant èmfasi que "si es mana des dels barrots de la presó o si les polítiques les dicten els independentistes, un no té legitimitat per continuar governant".

Casado també s’ha referit a la rectificació "vergonyosa" que el Vaticà ha realitzat sobre la inhumació de les restes del dictador Francisco Francodesmentint que recolzi el seu trasllat a la catedral de l’Almudena. "És el súmmum", ha assegurat, recordant que no és la primera rectificació que rep l’executiu socialista de Pedro Sánchezcom ja va passar amb Brussel·les i la proposta dels Pressupostos. El líder del PP ha insistit que la seva formació està més centrada en el que passi en els "propers 50 anys que en el que va passar fa 50 anys", i ha recordat que "es va votar la Constitució per tancar ferides" entre posicions discrepants.

"La democràcia parlamentària va ser una conquesta per no repetir errors del passat i anar tots de bracet", va resumir, instant el Govern a ser "més valent amb els dictadors vius i no preocupar-se dels morts". En aquest punt, Casado ha tornat a reiterar la seva petició a Sánchez perquè s’uneixi al Grup de Lima, on ja hi són Xile, l’Argentina, Colòmbia, el Canadà, França i Alemanya, per processarNicolás Maduro. "És lamentable que Espanya no hi sigui", ha dit, retraient la pròxima visita del president de l’Executiu a Cuba "a visitar un dictador" i la seva actitud amb Nicaragua. "Que se n’ocupi i deixi de reescriure la història".

Presentació de candidats

Notícies relacionades

Casado ha aprofitat el cap de setmana per presentar els candidats al Parlament andalús per Huelva, i el fitxatge de Juan José Cortes, pare de la nena Mariluz, assassinada fa una dècada per un pederasta que en el moment en què va matar la petita havia d’estar complint condemna. Impulsor de la pena de presó permanent revisable, Cortés s’afiliarà al PP, segons va explicar Casado, un anunci que arriba just la mateixa setmana en què s’ha conegut que un altre dels pares coratge andalusos que sempre han estat en l’òrbita dels populars faria campanya per a Vox. Així mateix, ha arremès contra Ciutadans per presentar-se com a única alternativa al PSOE andalús, recordant que després de les eleccions generals del 2015 la formació d’Albert Rivera va subscriure un pacte amb el PSOE en el qual van convidar Podem a afegir-s’hi. Una operació a la qual ha comparat la recent decisió del partit taronja de desbloquejar la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Per la seva banda, Juan Manuel Moreno Bonilla, president del PP andalús, ha rebutjat la informació que assegura que els populars van maniobrar en els últims dies per apartar el cap de llista de Cs a Màlaga, Javier Imbroda, exseleccionador nacional de bàsquet i germà del candidat popular a Melilla Juan José Imbroda, al qual haurien volgut fitxar per a les seves pròpies files. Moreno Bonilla ha assegurat que mai s’han dirigit a ell amb finalitats electoralistes i l’únic contacte personal amb Imbroda va ser en un acte institucional recent, durant l’enterrament d’un bomber mort en les riuades de Màlaga. Així, va asseverar que "ningú de la direcció regional" l’ha contactat "per demanar-li res". Una maniobra que el líder de Cs Andalusia, Juan Marín, va qualificar d’"Immoral" i demostra que el PP "està a punt de tenir un atac de nervis". "Han perdut el nord i mai els ha importat el sud", ha conclòs.