TAULA DE DIÀLEG

Torra proposa una cimera de partits el 16 de novembre

El president activa per fi la proposta acordada pel Parlament el 5 de juliol per potenciar el diàleg

L'oposició retreu al Govern la creació d'estructures com el Consell de la República

20181024 epress torra-dona-sangre-en-el-parlament / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dimecres, com a resposta a les preguntes del líder del PSC, Miquel Iceta, que proposaràuna cimeraamb tots els grups parlamentaris el16 de novembreque ve, en compliment amb la proposta del PSC votada en dues ocasions pel Parlament, la primera el 5 de juliol passat. Iceta li havia insistit en la necessitat de complir elmandat del Parlament per iniciar un diàleg interior a Catalunyai Torra li ha contestat que ha de ser un diàleg "seriós, honest, profund, sobre aquest país". "Estem disposats a fer tots els passos possibles i serà molt interessant si aquesta taula pot servir-nos a tots per aprofundir aquest diàleg", ha afegit.

La voluntat de Torra és que la cita sigui al Palau de la Generalitat i que hi acudeixin els líders de tots els partits amb representació parlamentària.

La proposta d’una taula de diàleg del PSC va rebre els vots favorables el 5 de juliol passat de JxCat, ERC, el PSC i els comuns, i va ser ratificada l’11 d’octubre en una resolució derivada del debat de política general.

D’altra banda, en resposta a una pregunta de Jéssica Albiach, de Catalunya en Comú-Podem, Torra ha anunciat queen les properes setmaneses presentarà el projecte dePressupostosper al 2019. "Hem de ser capaços d’abandonar la retòrica buida i la constitució de l’enèsim consell; vingui al Parlament a fer política efectiva amb l’instrument polític més potent que té, que són els Pressupostos", ha reclamat. En la seva resposta, el president ha allargat la mà als comuns a negociar els comptes. "Esperem llargs debats amb els comuns, mitjançant negociacions "llargues, profitoses", a les quals ha convidat també a participar la CUP.

El Consell de la República i el Fòrum Cívic

Tant el PP com el PSC i Ciutadans han retret al Govern la creació del Consell de la República i el consell assessor del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent. El diputat del PP, Xavier Garcia Albiol, ha retret que es tracta d’"òrgans paral·lels" que només "caben al cap de qui té una visió absolutament distorsionada del que significa la paraula ‘democràcia’".

Iceta, d’altra banda, ha advertit dels "riscos" de crear organisme sense encaix en les institucions i ha retret al president preocupar-se només de mig país. Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, també ha criticat el que ha qualificat de "xiringuitos per al procés, on posen a dit els seus amics mentre bloquegen una llei per parlar de llistes d’espera en el Parlament".

Critiques al Suprem i Borrell

Notícies relacionades

D’altra banda, Torra ha criticat l’actuació delTribunal Supremen la sentència respecte als impostos de les hipoteques, que ha qualificat d’"espectacle". "Hi ha un problema greu que és el descrèdit de l’Estat espanyol", ha afegit i ha canviat el concepte de ‘transició democràtica’ a Espanya pel de "restauració borbònica".

També en resposta a la intervenció de JxCat, Torra ha afirmat que el ministre d’Exteriors,Josep Borrell, s’ha convertit en un obstacle polític per la seva actitud contra l’independentisme. Tot, en una sessió de control al president en què la CUP no ha formulat cap pregunta.