PREMIS PRÍNCESA D'ASTÚRIES

El Rei reivindica la vigència d'una Constitució fruit de «la concòrdia»

Felip VI defensa en el seu discurs una llei fonamental que reconeix «la diversitat de llengües i territoris»

El monarca evita al·lusions a la seva reprovació pel Parlament mentre el Govern recorre al TC

zentauroepp39727720 barcelona 18 08 2017 dia despu s del atentado en la rambla d180816224729

zentauroepp39727720 barcelona 18 08 2017 dia despu s del atentado en la rambla d180816224729 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El rei Felip VI ha subratllat en el seu discurs pronunciat durant la cerimònia d’entrega delspremis Princesa d’Astúries que la Constitució espanyola de 1978 “va reconèixer també la diversitat dels seus orígens, cultures, llengües i territoris”, que representa “un gran exemple” del qual els espanyols poden estar “orgullosos”. 

El monarca s’ha limitat a llançar aquesta reflexió just el dia en què el Govern ha iniciat els tràmits per presentar un recurs d’inconstitucionalitatrecurs d’inconstitucionalitat contra la reprovació del Parlament català a Felip VIreprovació del Parlament pel seu discurs després de l’1-O. I l’ha fet aprofitant que la Carta Magna està a punt de complir els 40 anys d’aquí a pocs dies. 

Notícies relacionades

En la seva al·locució, el Rei ha recordat que el pròxim 6 de desembre se celebra “una data veritablement inoblidable” en la història d’Espanya, com és el 40è aniversari del referèndum en el qual es va ratificar la Constitució. “Una Constitució fruit de la concòrdia entre espanyols, units per un profund desig de reconciliació i de pau; units per la ferma voluntat de viure en democràcia. Una Constitució que va recuperar per al poble espanyol la sobirania nacional i que va tornar als espanyols la seva llibertat i la seva condició de ciutadans”, va dir abans de destacar que “va reconèixer també la diversitat dels seus orígens, cultures, llengües i territoris”.

Celebració amb magnificència

El monarca va avançar que el 6 de desembre se celebrarà aquest 40è aniversari “com correspon i en justícia es mereix”, ja que es tracta d’“un gran exemple” del qual els espanyols poden sentir-se “orgullosos”. “(Ho celebrarem) com una lliçó de convivència que dignifica la política i engrandeix la nostra història; com la millor mostra de la generositat, la maduresa, i la responsabilitat de tot un poble que va guanyar la democràcia i la llibertat. Perquè democràcia i llibertat és el que representa i significa per a Espanya, per al poble espanyol, la nostra Constitució”, va concloure.