16 jul 2020

Anar al contingut

CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ

Els catalans suspenen Torra en el debat de política general

Cap portaveu aprova, segons l'enquesta del CEO, i Arrimadas obté la nota més baixa

L'actual cap del Govern és el president més mal valorat en un debat des del 2005

Jose Rico

Els catalans suspenen Torra en el debat de política general

MARTIAL TREZZINI

L’enquesta oficial de la Generalitat ha atorgat al president Quim Torra un suspens pel seu paper en el recent debat de política general. Els catalans puntuen amb un 4,24 la intervenció del cap del Govern en aquella sessió del Parlament, que va acabar amb la ruptura entre Junts per Catalunya i ERC per la suspensió dels diputats processats.

És cert que cap dels que van intervenir en el debat aconsegueixen aprovar, però el president de la Generalitat es veu superat en nota pels portaveus de la CUP, Carles Riera (4,48), i d’ERC, Sergi Sabrià (4,65), que és el més ben valorat. La resta de dirigents encara obtenen notes més baixes, i la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, està a la cua amb un 2,31.

Feia 13 anys, des del debat de política general del 2005, que no hi havia un suspens unànime en el CEO. I examinant les enquestes del CEO sobre anteriors debats de política general, Torra resulta ser el president més mal valorat pels catalans, per sota dels seus antecessors Carles PuigdemontArtur MasJosé Montilla i Pasqual Maragall, tot i que Mas i Montilla també van ser suspesos en algun debat.

Empat en demagògia

La decepció dels catalans amb el debat és tan gran que a la pregunta de qui va guanyar el duel parlamentari, el 42,2% no assenyala ningú com a guanyador i el 28% no ho sap o no contesta. L’11,4% opina que va guanyar Torra i el 6,2% dona la victòria a Arrimadas.

De fet, Torra i Arrimadas estan empatats en demagògia i superficialitat, sempre segons el sondeig. El 71,4% dels catalans jutgen superficial el discurs de la líder de Ciutadans i el 70,1% opina el mateix del discurs del president. I per al 52% les intervencions de tots dos van ser superficials.

En qualsevol cas, els entrevistats consideren que les explicacions de Torra van ser més serioses, responsables, realistes, clares, comprensibles, constructives i autocrítiques que les d’Arrimadas.

Baix seguiment del debat

Tot i que l’enquesta, duta a terme telefònicament entre els dies 4 i 9 d’octubre, té una mostra de 800 persones, només 465 van admetre haver tingut coneixement del debat, la gran majoria d’ells votants de formacions independentistes.

102 enquestats es van declarar votants d’ERC; 93 de JxCat; 40 de la CUP; 47 de Ciutadans; 46 del PSC; 31 dels comuns, i 9 del PPC, uns percentatges allunyats de les actuals majories parlamentàries. El mateix director del CEO, Jordi Argelaguet, ha reconegut que l’enquesta mostra una "fotografia borrosa", que "dibuixa formes i alguns colors, però el detall no el tenim ni de lluny".