Tensió independentista

La Fiscalia demanarà una pena més gran per a Junqueras per ser líder de la "rebel·lió"

El Ministeri Públic reclamarà de 25 a 30 anys de presó per a l'exvicepresident, segons publica l''Abc'

junqueras

junqueras

1
Es llegeix en minuts

La Fiscalia del Tribunal Suprem apunta directament a l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras com a líder d’un delicte col·lectiu de "rebel·lió i malversació" amb una petició d’entre 25 i 30 anys de presó. Segons fonts consultades pel diari 'ABC', el Ministeri Públic té ja pràcticament enllestit l’escrit d’acusació contra 18 dels 25 processats pel jutge Pablo Llarena i la petició de condemna més alta es reservarà a Junqueras. Està previst que nou dels acusats siguin imputats per rebel·lió, sis d’ells en modalitat agreujada (aparellada al delicte de malversació de fons públics).

El fet que la Fiscalia determini gradacions en la responsabilitat dels acusats davant del delicte comportarà que les penes reclamades siguin diferents per a cada un d’ells i segons fonts jurídiques no en el marge més alt previst en el Codi Penal, excepte en el cas de Junqueras.

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i els altres fugits (els cinc exconsellers que el van acompanyar a Brussel·les, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel estan en una peça separada, paralitzada fins que tornin a Espanya i puguin ser jutjats.

Notícies relacionades

La gradació de penes que plantejarà la Fiscalia apunta penes d’entre 15 i 25 anys per als exconsellers Jordi Turull , Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva i Dolors Bassa. Un altre grup de processats seran acusats per rebel·lió (sense malversació) i serien Carme Forcadell, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart; i els encausats per desviació de fons públics: Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila.

La petició de pena per a Sánchez i Cuixart oscil·laria entre 5 i 25 anys en funció de si queda demostrada la seva participació en el procés com simples partícips o com caps i responsables màxims, com presumeix la Fiscalia. El Ministeri Públic descarta la desobediència pel grup d’encausats format per Borràs, Mundó i Vila, per la qual cosa la pena seria d’entre 6 i 8 anys de presó. Els que sí que seran acusats de desobediència, sense penes de presó, són els membres de la Mesa que van tramitar les lleis de desconnexió i la dirigent de la CUP Mireia Boya.