NEGOCIACIÓ PRESSUPOSTÀRIA

El Govern arriba a un principi d'acord amb Podem

La reunió de Sánchez amb Iglesias a última hora accelera l'entesa

L'Executiu aplana el pacte amb mesures per afavorir el lloguer

zentauroepp44922735 sanchez iglesias180906175413

zentauroepp44922735 sanchez iglesias180906175413

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Rosa M. Sánchez

S’haurà de veure si va ser l’escenificació impostada d’un desacord o un tomb real a primera hora de la nit, però més enllà dels driblatges tàctics en públic,Pedro SáncheziPablo Iglesiasvan arribar ahir a la nit a unprincipi d’acorddesprés d’una reunió guardada en secret i que no es va fer pública fins que haver finalitzat amb èxit. La direcció dePodemadmet que el pacte s’està ultimant i el Governconfia que tirarà endavant. I més enllà de les denominacions de cada part per anomenar l’entesa, el cert és que els dos actors reconeixen que només quedendetallsper tancar.  L’Executiu i els morats confien a presentar les línies mestres del pla pressupostari per al 2019 en les pròximes hores. Al tancament d’aquesta edició, els equips continuaven treballant i no s’havien concretat els detalls del document. El Ministeri d’Hisendano va assegurar, tampoc, que donés un informe alConsell de Ministresd’aquest dijous amb les concrecions, i tot i que no és obligatòria la validació, és previsible que s’analitzi. 

Encara s’ha de determinar, també, el poder màgic de desbloqueig que va tenir la trobada entre el president del Govern i el cap podemista. Abans de la reunió, la direcció morada assegurava que, malgrat que hi havia “avenços” en les reunions maratonianes que mantenien el secretari d’Organització,Pablo Echenique, amb la ministra d’Hisenda,María Jesús Montero, faltava “molt” per tancar l’acord. Tant, que veus podemistes van desmentir en converses informals la vicepredenta,Carmen Calvo, que va donar per fet que el pacte s’estava ultimant i va explicar que s’havia avançat en mesures sobre vivenda, pensions, dependència, educació, violència de gènere i polítiques d’igualtat.

El discurs oficial que s’avançava amb lentitud i el sobtat principi d’acord va doldre en sectors podemistas, que van llegir la contradicció com un simple ardit per enganyar, fins i tot, en les mateixes files morades.

Montero assumeix  mesures per limitar el preu del lloguer en determinades ciutats 

El cert és que ladiferència d’interpretacionsxocava des del matí. La titular d’Hisenda havia abonat la sensació d’optimisme a primera hora, a l’assegurar que hi hauria un acord en“vivenda digna”per evitar l’escalada dels preus del lloguer. Des dels passadissos del Congrés, es va mostrar determinada a impulsar mesures perquè no hi hagi més abusos en determinades ciutats, una cosa que obliga els ciutadans a canviar de localitat.

Montero va aplaudir la feina que està fent el Ministeri de Foment per concretar algunes de les possibilitats que podrien incloure’s en l’acord amb Podem.

Els morats  passen de dir que "falta molt" a vorejar el pacte en només dues hores

Els morats demanen una reforma de lallei d’arrendaments urbans(LAU) per dotar de competències els ajuntaments amb l’objecte que tinguin la potestat d’establirlímits als preus del lloguer. També exigeixen un parc públic de vivendes, allargar els contractes entre propietaris i llogaters i establir com a màxim una fiança de dos mesos. Alguns d’aquests plantejaments, com la reforma de la LAU, no implicarien cap despesa per a l’Executiu.

Les complicacions

Montero, “optimista”, va suggerir que tindrà cintura amb mesures proposades per Podem que permetin al Govern mantenir el seu compromís d’estabilitat pressupostària amb Brussel·les.

Notícies relacionades

L’optimisme era menor pel que fa a les possibilitats d’incrementar el salari mínim interprofessional (SMI). El Govern considera que és difícil incrementar-lo el 2019 fins alsmil euros, com demana Podem, perquè implicaria un augment important. El que va pactarMariano Rajoyamb els agents socials, el desembre de l’any passat, és una pujada fins als850 eurosel 2020, sempre vinculat a un creixement econòmic del 2,5% del PIB. 

La tercera gran reclamació dels morats, els ajuts a ladependència, tambéera un dels punts complicats. Hisenda estava disposada a dotar aquesta partida amb415 milionsi xifra l’increment respecte a l’aportació actual en una pujada del 30%. Al partit de Iglesias li semblava insuficient. Reclamava2.500 milionsperquè els ajuts arribin a 300.000 afectats.