MISSIVA EN ANGLÈS

Carta íntegra de Quim Torra a Pedro Sánchez amb còpia als líders internacionals

combo-sanchez-torra

combo-sanchez-torra

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona, 26 de setembre del 2018.

Estimat president,

Deu estar al corrent de l’increment del recolzament públic a la independència catalana durant les celebracions de la Diada Nacional de Catalunya d’aquest any a Barcelona i en altres llocs de Catalunya. Els temes pels quals la gent va sortir al carrer tan massivament van ser la demanda als dirigents polítics de Catalunya d’avançar cap a l’establiment d’una república independenti la demanda de l’alliberament delspresos polítics. Com a demòcrata, deu saber que els dirigents polítics són els servidors del poble, no els seus amos. Crec que el Govern català té el mandat popular necessari per avançar en aquests dos temes.

No obstant, el calendari del procés està subjecte a esdeveniments que escapen al control directe dels polítics. M’informen que el judici als presos polítics tira endavant, malgrat l’escalada de la crisi, i s’espera que comenci abans de final d’any.

Li he de dir en aquest punt que si aquest procés es duu a terme, partint de les acusacions sostingudes pelFiscal General de l’Estat, i si algun dels presos és processat i condemnat a presó per les seves creences, crec que l’exigència ciutadana d’una república independent es tornarà aclaparadora.

He deixat clar en diverses ocasions que els dirigents polítics catalans estan preparats per participar en un diàleg mediat amb el seu Govern en un esforç per evitar una escalada en la crisi actual i assolir una solució a la qüestió catalana mitjançant negociacions. Aquesta posició també ha sigut defensada pel president Carles Puigdemont.

Ara li escric formalment per demanar-li que autoritzi el seu Govern a posar en marxa un diàleg mediat al més aviat possible. La part catalana està preparada per començar aquest procés sense condicions prèvies. La bretxa no és, segons la meva opinió, insalvable. La part catalana no s’entossudeix a aconseguir la independència immediata d’Espanya. El nostre objectiu en les negociacions és simple: garantir el respecte a la voluntat expressada democràticament per la majoria de la població catalana a través d’un referèndum lliure i just, legalment vinculant, en el qual les dues parts acordin complir-ne el resultat.

Comprendrà que resulta molt difícil mantenir converses substantives sobre la futura relació entre Catalunya i Espanya, amb l’objectiu d’un referèndum d’independència, mentre nou dirigents polítics catalans són a la presó i set més, a l’exili. Per tant, li sol·licitem, com un gest significatiu cap a la societat catalana, que convidi el Ministeri Públic a retirar els càrrecs o, almenys de moment, a aixecar totes les objeccions a la seva llibertat provisional, en espera de judici, com a mesura per construir la confiança. Una vegada que tots nou hagin sigut excarcerats, la part catalana estarà preparada per explorar totes les opcions possibles amb Madrid.

El nostre equip negociador sempre està preparat per iniciar converses. Per tant, li demano que confirmi per escrit, al més aviat possible, que el seu Govern està preparat per iniciar negociacions mediades; designar un equip negociador; obrir canals de comunicació entre les dues parts i iniciar converses informals destinades a acordar la logística i les modalitats d’aquest procés. També pot suggerir un o més mediadors i observadors institucionals per facilitar el procés de diàleg. Si és així, estaríem a punt per fer el mateix.

Remeto també aquesta carta a la Unió Europea i alslíders mundials enumerats a continuació perquè el procés de diàleg pugui ser tan transparent com sigui possible. És, òbviament, en interès de les dues parts i del món, perquè aquest procés sigui exitós, ja que una resolució ordenada i pacífica d’aquesta situació és l’únic mitjà que queda per evitar una crisi europea.

No obstant, permeti’m reiterar que, en absència d’un diàleg significatiu, el meu pronòstic és que el judici i la condemna dels presos polítics probablement condueixin a una demanda aclaparadora d’independència immediata d’Espanya. Pel bé de tothom, seria preferible una transició administrada, i això és el que estic proposant ara.

Quedo a l’espera de la seva resposta al més aviat possible, tenint en compte el marc de temps en què ens estem movent en aquesta etapa.

Atentament,

Quim Torra i Pla

President de Catalunya

DESTINATARIS

– Antoni Martí Petit, cap de Govern d’Andorra

– Sebastian Kurz, canceller federal d’Àustria

– Serguei Rumas, primer ministre de la República de Bielorússia

– Charles Michel, primer ministre de Bèlgica

– Denis Zvizdic, president del Consell de Ministros de Bòsnia i Hercegovina

– Boiko Boríssov, primer ministre de la República de Bulgària

– Xi Jinping, president de la República Popular de la Xina

– Andrej Plenkovic, primer ministre de la República de Croàcia

– Nicos Anastasiades, president de la República de Xipre

– Andrej Babis, primer ministre de la República Txeca

– Lars Lokke Rasmussen, primer ministre de Dinamarca

– Juri Ratas, primer ministre d’Estònia

– Juha Sipilä, primer ministre de Finlàndia

– Geert Bourgeois, ministre president del Govern de Flandes

– Angela Merkel, cancellera de la República Federal d’Alemanya

– Alexis Tsipras, primer ministre de Grècia

– Viktor Orbán, primer ministre d’Hongria

– Katrín Jakobsdóttir, primeraministra d’Islàndia

– Leo Varadkar, Primer Ministre d’Irlanda

Giuseppe Conte, primer ministre d’Itàlia

Ramush Haradinaj, primer ministre de la República de Kosovo

Maris Kucinskis, primer ministre de Letònia

Saulius Skvernelis, primer Ministre de Lituània

Xavier Bettel, primer ministre de Luxemburg

Zoran Zaev, primer ministre de la República de Macedònia

Joseph Muscat, primer ministre de Malta

Dusko Markovic, primer ministre de Montenegro

Mark Rutte, primer ministre d’Holanda

Erna Solberg, primera ministra de Noruega

Mateusz Morawiecki, primer ministre de Polònia

António Costa, primer ministre de Portugal

Viorica Dancila, primera ministra de Romania

Vladímir Putin, president de la Federació Russa

Nicola Sturgeon, primer ministre d’Escòcia

– Ana Brnabic, primera ministra de la República de Sèrbia

Peter Pellegrini, primer ministre d’Eslovàquia

Marjan Sarec, primer ministre de la República d’Eslovènia

Stefan Lofven, primer ministre de Suècia

Alain Berset, president de la Confederació Suïssa

Volodímir Gróisman, primer ministre d’Ucraïna

Theresa May, primera ministra del Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord

Notícies relacionades

Donald J. Trump, president dels Estats Units d’Amèrica

– Sa Santedat elPapa Francesc