El TC tramitarà els recursos d'Anna Gabriel, tot i que estigui fugida

L'alt tribunal també ha admès a tràmit les impugnacions de Mireia Boya

Amb aquestes, són 24 les empares que estudiarà el Constitucional en relación amb el procés

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. / Efe / Juanjo Martín

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit per unanimitat admetre a

tràmit els recursos d’empara presentats per les exdiputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya  contra la providència i la interlocutòria de la Sala Penal del Tribunal Suprem, en les quals es declarava que s’investigarien en la querella per rebel·lió presentada per la fiscalia en relació amb el procés. Amb aquests són 24 els recursos d’empara, interposats pels processats en aquesta causa, que seran estudiats per l’alt tribunal.

El Constitucional no ha tingut en compte la fugida de Gabriel a Suïssa, on ara resideix, perquè la Carta Magna considera que aquests recursos són legítims per a "tota persona que invoqui un interès legítim". En els dos casos aprecia una “especial transcendència constitucional, ja que plantegen un problema que afecta un dret fonamental” i sobre el qual encara no s’ha fixat doctrina.

Notícies relacionades

Els recurrents recursos d’empara qüestionen la competència del Tribunal Suprem per investigar i jutjar el procés a l’entendre que hauria de ser jutjat a Catalunya. També al·leguen que s’ha vulnerat el seu dret a la doble instància penal i al jutge imparcial i ordinari predeterminat per la llei.

La providència dona 10 dies a la Sala Penal del Suprem perquè remeti una certificació o fotocòpia adverada de les actuacions.