CORRUPCIÓ

PP citarà Artur Mas i Ximo Puig a la comissió sobre el finançament de partits del Senat

Els 'populars' volen interrogar l'expresident per la sentència contra CDC pel 'cas Palau'

zentauroepp42216797 madrid   20 02 18  artur mas a la salida del tribunal suprem180221103107

zentauroepp42216797 madrid 20 02 18 artur mas a la salida del tribunal suprem180221103107

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El PP ha sol·licitat la compareixença de l’expresident de la Generalitat Artur Mas en la comissió d’investigació del Senat sobre el finançament dels partits polítics, perquè expliqui els comptes de Convergència Democràtica de Catalunya, que va presidir del 2012 al 2016, i del PDECat, que va dirigir des d’aquell any fins a l’actual.

A més, els 'populars’ reclamen que acudeixi a la comissió Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, en el seu cas pelsuposat finançament irregular del PSPV que investiga un jutjat de València.

El PP ha presentat aquest dimarts una proposta de treball per a les properes setmanes, que haurà d’aprovar la Mesa de la comissió aquest dijous dia 20. Els populars tenen majoria absoluta, per això s’aprovaran totes les compareixences sol·licitades.

En la llista no figura finalment l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, tot i que fonts populars havien apuntat la intenció de cridar-lo també a declarar.

CDC, en la primera sessió

La d’Artur Mas serà la primera compareixença relacionada amb CDC. El PP, que actua en solitari en la comissió, ha cridat a declarar membres del PSOE, de Ciutadans, de Podem, d’Esquerra Unida i de Compromís i ha revisat temes relacionats amb aquestes formacions tot i que a la llista primera, el que va presentar al crear la comissió, ja preveia compareixences d’altres partits d’àmbit autonòmic com el PNB i CDC.

Finalment, els ‘populars’ volen que comparegui Artur Mas pel finançament il·legal del partit que va presidir entre el 2012 i el 2016, partit que segons la sentència del 'cas Palau' va rebre comissions milionàries.

Més PSPV i PSOE

El PP ha inclòs en la llista de treball que planteja de nou compareixences sobre el suposat finançament irregular del PSPV. Ha sol·licitat que declari el secretari general del partit i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, així com la secretària d’Organització del partit a Benidorm, Anabel Hallado, i l’empleada de Crespo Gomar Lucía Pascual.

Aquesta empresa és sospitosa d’haver participat en un suposat finançament il·legal dels socialistes valencians. El Jutjat d’Instrucció número 1 de Benidorm (Alacant), investiga aquest presumpte finançament irregular –juntament amb dos de Madrid i un de Gandia– després que l’òrgan que va iniciar la investigació, el d’Instrucció 21 de València, veiés l’existència indiciària de finançament irregular i falsedat documental.

Respecte al PSOE, el PP ha demanat també la compareixença de l’exsecretari general del PSOE de Lanzarote Carlos Espino, investigat per suposats delictes en la seva etapa com a conseller delegat dels Centres d’Art Cultura i Turisme (CACTs) del Cabildo de Lanzarote. Els 'populars’ també sol·liciten que declari davant de la comissió Mario Alberto Perdomo, exassessor de Espino.

Compareixents de Podem

Notícies relacionades

D’altra banda, la llista de compareixents que sol·licita el PP inclou de nou dos càrrecs de Podem, partit sobre el qual la comissió d’investigació ha desenvolupat altres sessions. Es pot recordar la compareixença, per exemple, de Juan Carlos Monedero, un dels fundadors d’aquest partit.

En concret, els populars volen que acudeixi a la comissió Sara Bienzobas, com a exmembre de l’equip del programa de televisió ‘La tuerka’ i actual responsable de disseny i logística de Podem, així com Segundo González, diputat del partit morat i coordinador de finances i transparència de Podem.