El relleu de Domènech genera noves tensions en els comuns

Ramón Arnabat i Candela López acompanyaran Ada Colau en la direcció

20180905 405759 colaumo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Es ovnis es pinyen i deixen un cràter per sempre dins sa meva vida”, cantava Antònia Font a ‘Alegria’. La marxa de Xavier Domènech, que estava fart de les tensions i que intenta recuperar l’alegria perduda després de dos anys i mig en l’univers de la política, ha deixat un cràter profund en la galàxia Colau. Els partits intenten omplir com poden el buit que deixa la sortida del líder de Podem i Catalunya en Comú. Els primers han convocat primàries, mentre que l’executiva dels segons es va reunir aquest dilluns per repartir les atribucions de Domènech en un complicat joc d’equilibris. Finalment els elegits han sigut Ramón Arnabat, regidor de Vilafranca a Comú, i Candela López, tinent d’alcalde d’ICV en l’ajuntament de Castelldefels. Un recanvi que ha generat noves tensions a les que van acabar provocant la sortida de l’home que va comandar la doble victòria dels comuns en les generals del 2015 i 2016.

Notícies relacionades

Les eleccions internes en la formació van configurar una executiva difícil de governar que, gairebé tres mesos després, continuava sense haver configurat el nucli directiu. Domènech era l’única figura de consens, tot i que no va voler imposar la seva opinió. Una cosa que ja havia passat en la configuració de la candidatura oficial, que l’excoordinador dels comuns pretenia que tingués més pes dels independents i menys quotes de partits. Uns plantejaments que van xocar amb les idees de les cúpules d’ICV i Barcelona en Comú. Dos actors que s’han tornat a unir per intentar teixir el seu relleu. Les seves tesis no conjuguen amb les del sector més sobiranista del partit. El conflicte va més enllà de la figura de Domènech i s’ha de llegir en clau política: si, pensant en les municipals, els comuns han de marcar més distàncies amb el sobiranisme o, al contrari, s’ha de continuar jugant per un enteniment de futur amb els independentistes (especialment amb ERC), com advoquen, entre d’altres, Elisenda Alamany, Jaume Asens i Joan Josep Nuet

L’altre debat pendent (i ni de bon tros menor) és què passa al Parlament. En l’executiva de fa dues setmanes que Colau va defensar que Jéssica Albiach fos la nova líder del grup parlamentari. L’alcaldessa també es va mostrar partidària que Alamany continués com a portaveu. Però la possibilitat d’altres canvis interns dins del grup parlamentari i un eventual gir ideològic generen inquietud. "El meu compromís és amb l’ideari del 8 d’abril (dia de la fundació dels comuns) i amb la línia política i el que va deixar Xavier Domènech", ha advertit Alamany.