La dona que no va pensar mai a perdre

A l'exvicepresidenta li ha costat digerir la derrota contra un Casado sobre qui plana l'ombra del 'cas màster'

undefined43842746 graf3157  madrid  19 08 2108   la exvicepresidenta del gobie180910174935

undefined43842746 graf3157 madrid 19 08 2108 la exvicepresidenta del gobie180910174935 / Fernando Alvarado

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Soraya Sáenz de Santamaría (Valladolid, 1971) canvia de vida. La dona que més poder ha aconseguit concentrar en la història recent espanyola, amb els càrrecs simultanis de vicepresidenta, ministra de la Presidènciaportaveu de l’Executiu i també cap del servei d’espionatge, abandona la política. La moció de censura la va treure de la Moncloa i va intentar capitanejar el PP, però tots els enemics que s’havia guanyat com a ‘vicetot’ ho van impedir. Al davant i al costat de Pablo Casado s’hi van col·locar María Dolores de Cospedal, amb qui no s’hi avenia des de feia una dècada; José Manuel García-Margallo, amb qui es va enfrontar en el Consell de Ministres amb motiu de l’estratègia a seguir amb Catalunya; Rafael Catalá, extitular de Justícia, a qui va menystenir durant la crisi territorial... Tots aquests deutes laborals i personals li van passar factura en les primàries del PP i Casado la va vèncer malgrat l’ombra del màster i tot i tenir un currículum molt menys lluït que el seu, de formació advocada de l’Estat.

Les derrotes sempre són difícils de digerir, sobretot quan suposen caure del pedestal en qüestió de setmanes i no s’esperen. Primer del Govern i després del partit. L’agost no ha sigut fàcil per a una persona que havia fet de la política la seva vida i havia anteposat la seva feina a moltes altres coses en molts moments de la seva vida.

Només falta Báñez

Notícies relacionades

Santamaría segurament no va arribar a pensar mai que aquell viatge amb autobús de Valladolid a Madrid el 1999 per fer una entrevista per ser assessora del llavors vicepresident del Govern, Mariano Rajoy, la podria portar tan lluny. Igual d’impossible era preveure aquest final fulminant. 

Abans d’anar-se’n ha deixat integrats al PP de Casado gairebé la totalitat dels 'sorayos'. És el cas, entre d’altres, de Cristóbal Montoro, Íñigo Méndez de Vigo i José Luis Ayllón. Només queda per sumar-hi Fátima Báñez, que l’excandidata va proposar com la seva secretària general. La majoria no van voler comentar la retirada de "la cap" i també amiga que ja és a punt de començar una altra vida.