DEMANDA D'EXPLICACIONS

Albiol denuncia "greus" tractes de favor als polítics independentistes que són a les presons catalanes

El líder del PPC assegura que reben tres o quatre visites diàries, quan la resta de reclusos només en poden rebre dos o tres al mes

Justícia nega les acusacions i assegura que les autoritats no tenen limitades les entrades a les presons

401bdaa4-56a0-4e50-a17c-8bc17d29f018-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha assegurat aquest dijous tenir proves que demostren "greus" i "escandalosos" tractes de favor als polítics independentistes empresonats a Catalunya, des de diverses visites presencials diàries fins a visitants que accedeixen sense registres previs, posant en "risc", així, ha alertat, la "seguretat" d’aquests centres penitenciaris. LaConselleria de Justícia ha rebutjat les acusacions d’Albiol i ha assegurat que les visites que reben d’autoritats es duen a termeseguint els protocols, sense generar problemes de seguretat.

En declaracions als periodistes als passadissos del Parlament, Albiol ha assegurat que el seu partit ha rebut "informació contrastada, documentada i provada" que demostra "fets summament greus i preocupants", unes proves rebudes per part de "persones i sindicats" de les quals ha respectat la confidencialitat.

"Volem denunciar el tracte de favor que estan rebent els polítics que són a la presó per part de la Direcció de Presons de la Generalitat de Catalunya", ha afirmat, uns tractes de "privilegi" no només en l’aspecte personal, sinó que també "poden posar en risc la seguretat dins de les mateixes presons".

Un "escàndol"

Albiol ha relatat que aquests tractes de favor anirien des del fet de rebre "tres o quatre visites diàries" presencials, quan la resta de presos "només en poden rebre una mitjana de dos o tres de mensuals"; visitants que accedeixen "sense cap tipus de control de seguretat", per la qual cosa "podrien fer-los entrega de qualsevol objecte, des de mòbils, tauletes o qualsevol artefacte"; o visitants "anònims" que són "colats" en concepte d’autoritats, sense ser-ho.

En vista de les esmentades "irregularitats" ha exigit a la conselleria de Justícia que entregui una relació nominal de tots els visitants que han accedit "sota el paraigua d’‘autoritat’ el que "serà un autèntic escàndol", així com la compareixença "urgent" de la consellera de Justícia, Ester Capella, al Parlament.

També ha avançat que farà arribar aquesta documentació i les proves al Ministeri de Justícia perquè actuï de manera "urgent" i, després de la seva investigació sobre aquests tractes, "prengui mesures", com ara traslladar aquests presos a presons de fora de Catalunya.

Resposta de Justícia

Fonts de Justícia han assegurat que no es dona cap tracte de favor als polítics independentistes en presó preventiva a les presons catalanes i que les visites de les autoritats no generen cap problema de seguretat.

Segons les fonts, les autoritats tenen dret a visitar tantes vegades com vulguin els presos i sempre se’ls sotmet a controls de seguretat adequats a la seva condició d’autoritat.

Notícies relacionades

La conselleria al·lega, a més, que no està regulada cap limitació a les visites que els presos poden rebre per part d’autoritats, entre les quals s’inclou el president de la Generalitat, el del Parlament, els consellers, els alcaldes i els diputats, així com els ambaixadors i els cònsols.

Respecte a les visites de familiars i amics, el departament assegura que els polítics independentistes presos segueixen també el mateix règim que els altres interns.