POLÈMICA A CATALUNYA

Albiol acusa Torra de "violència verbal i psicològica" cap als no independentistes

El líder popular demanarà que es retiri la competència en seguretat dels Mossos si es demostra la seva "utilització política"

Ciudadans insta Sánchez a fer complir la Constitució perquè no es polititzi la seguretat catalana ni TV-3

20180828 404940 albiolmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha acusat aquest dimarts el president de la Generalitat, Quim Torra, d’exercir "violència verbal i psicològica" contra els ciutadans no independentistes, i ha advertit que si segueix amb aquesta actitud a la tardor "probablement acabem tenint incidents per lamentar".

En declaracions fetes a l’entrada del parc de la Ciutadella de Barcelona, el mateix emplaçament on dissabte suposadament un home va agredir una dona els fills de la qual retiraven llaços grocs, Albiol ha defensat que aquest atac va ser per una qüestió "política". Tot i així, el presumpte agressor ha negat motius polítics, segons van informar fonts dels Mossos d’Esquadra.

Albiol ha relatat que va parlar per telèfon amb el marit de l’agredida, que li va explicar que "el que va passar va ser una agressió motivada per la qüestió política i pels plàstics de color groc. La realitat és que aquest senyor a mi em va dir de manera clara que va ser una agressió política". Però el mateix home, militant de Cs, va explicar versions diferents als mitjans. D’una banda va dir: "Va ser per treure llaços, i això és motivació política, i després ens va dir que els tiràvem a terra". Però en un altre mitjà va afirmar: “L’agressor va cridar l’atenció a la meva dona per arrencar llaços i embrutar el terra, no sé si són qüestions polítiques”. 

La formació taronja ha presentat una denúncia davant de la Fiscalia contra l’agressor, ja que afirma que els fets suposarien un delicte d’odi i discriminació, per la qual cosa demanen una investigació. Tot i així, de moment, l’agredida no ha posat cap denúncia. 

El dirigent dels populars ha apuntat que la seva formació donarà suport a la concentració a favor de l’agredida convocada aquest dimecres per Ciutadans, tot i que ha remarcat que han d’"acabar de definir de quina manera" ho fan. 

Crítiques a Quim Torra

Així mateix, les crítiques d’Albiol van dirigides especialment contra el president Torra, a qui ha alertat que "si continua provocant amb la seva violència verbal i psicològica els no independentistes, probablement a la tardor acabem tenint incidents que potser haurem de lamentar".

El líder del PPC ha explicat que s’està veient que "les persones que no estan d’acord que s’embruti la via pública amb plàstics grocs són insultats i agredits", i ha responsabilitzat Torra perquè ell es "dedica a fer violència psicològica i verbal". Això, ha considerat, "és més propi d’un president d’un règim totalitari que d’algú que està al capdavant d’un govern democràtic".

Recuperar la competència dels Mossos

García Albiol també opina que l’independentisme "està utilitzant els Mossos de manera partidista", per la qual cosa instaPedro Sánchez a "recuperar les competències de seguretat transferides a la Generalitat de Catalunya". En aquest sentit, Albiol recorda que "l’1-O ja es va veure de manera clara aquesta voluntat d’utilitzar en favor d’unes tesis ideològiques la policia catalana". 

En aquest cas, el líder popular es refereix a la identificació de les persones que retiren llaços grocs, un fet que la Fiscalia Superior de Catalunya està investigant. "Si s’acaba demostrant que els Mossos actuen com comissaris polítics, creiem que potser ha arribat el moment que el Govern recuperi les competències de seguretat, una cosa que no es va fer amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució", afirma Albiol. 

De tota manera, García Albiol ha deixat clar que no està proposant que s’apliqui el 155 novament, ja que aquest article constitucional és "excepcional", però afirma que es podria fer per altres vies des del Congrés. I és que el popular es mostra preocupat perquè diu que està rebent "trucades i missatges de molts mossos d’esquadra desmoralitzats per la utilització política de la seva activitat", per la qual cosa els ha llançat un "missatge de suport".

Notícies relacionades

També Albert Rivera, el líder de Cs, s’ha referit a la investigació de la Fiscalia catalana, i ha assegurat que la Generalitat hauria donat "instruccions" als Mossos per "perseguir els que retiren llaços", que, segons Rivera, són "símbols no oficials favorables als colpistes". En aquest sentit, Rivera insisteix a Sánchez que obligui a complir la Constitució: "No podem permetre que els Mossos acabin sent una policia política i TV-3 una televisió pública". 

En paral·lel, el PP Català demanarà al Parlament la compareixença del conseller d’Interior, Miquel Buch, perquè informi d’aquestes accions "inadmissibles" de la policia catalana.