RERE EL BARÒMETRE

PSOE: "Ens tracten millor les eleccions que les enquestes"

Lastra augura que Sánchez obtindrà a les urnes més del 30% dels vots, però no planteja una data d'avançament

Els socialistes atribueixen la pujada en el CIS a l'"efecte treball" del Govern espanyol en els dos mesos que suma al capdavant de la Moncloa

undefined42485057 graf025  madrid  12 03 2018   el secretario general del psoe180312122945

undefined42485057 graf025 madrid 12 03 2018 el secretario general del psoe180312122945 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El PSOE no amaga el seu optimisme. Després de dos mesos de Govern dePedro Sánchez els socialistes aconsegueixen per primera vegada en nou anys ser la primera força en una enquesta. La satisfacció amb el resultat del’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS)Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que els concedeix el 30% del vot, és innegable i les expectatives, assenyalen, són encara més il·lusionants. Més enllà de les dades conegudes aquest dijous, el PSOE presumeix que aquest percentatge millorarà significativament a les urnes. Queda en l’aire si és una pista o una dada sense més.

La vicesecretària general del partit, Adriana Lastra, ha recordat que les dades en els comicis solen ser millors per al PSOE que les que pronostiquen les enquestes. No ha parlatd’avançament electoral, ni ha suggerit dates, però ha esmentat constantment aquest horitzó. "Al PSOE històricament ens tracten millor les eleccions que les enquestes", ha assenyalat en roda de premsa. També ha compromès que el president del Govern espanyol es fixa aquest objectiu. "Sánchez continua treballant perquè tinguem millors resultats en les eleccions que en les enquestes", ha valorat. 

Entre els tombs de l’últim CIS és significativa la constatació que els partits d’esquerres (PSOE + Podem) sumen més que els de centredreta (PP + Cs). La caiguda substantiva dels morats no fa baixar aquesta suma, ja que els socialistes capitalitzen bona part del vot que perden. En canvi, la baixada del PP no és compensada al bloc conservador. 

Els socialistes atribueixen l’augment en el CIS fins a la primera força al’"efecte treball" del Govern central i el partit en els dos intensos mesos que Sánchez fa que és a la Moncloa. Ha destacat que els socialistes són primera força en tots els trams d’edat i en vot de dones. 

Lastra ha criticat el gir a la dreta del PP i Ciutadans que, segons el seu parer, no recull el pols d’una societat espanyola que és "moderna, cosmopolita i solidària".

La vicesecretària ha tret ferro als qui posen en dubte el rigor del baròmetre des que Sánchez va nomenar el seu secretari d’Estudis i Programes com a director del CIS. “L’equip tècnic, que és qui elabora el baròmetre, no ha canviat, només el director,” ha assenyalat Lastra, que ha recordat que el PSOE és primera força també en les dades sense cuina ( intenció directa de vot).

Cs es veu com a alternativa

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, creu que l’enquesta del CIS reflecteix el moment de "lluna de mel" que va viure Sánchez després de guanyar la moció de censura i formar govern, i ha tret importància a la baixada de Cs en dos punts perquè continuen sent l’alternativa al bipartidisme.

Notícies relacionades

Villegas, en declaracions a Efe, ha recalcat que Ciutadans ha experimentat un creixement de més del 50% respecte als seus resultats electorals del 2016, quan va obtenir un 13% dels vots.

"Som els que més hem crescut respecte a les eleccions del 2016", ha insistit el número dos de Ciutadans, que considera que les perspectives del partit taronja "estan molt bé". Ha aprofitat per demanar al president del Govern espanyol que deixi de fer enquestes i convoqui eleccions. "Estem preparats per a això", ha sentenciat.