CAS MÀSTER

La jutge estreny el setge contra Pablo Casado

La magistrada reprèn el cas després d'un descans demanant a la Guàrdia Civil un informe sobre el seu màster i imputant tres de les seves companyes

Des de l'entorn de Casado es desafia l'URJC a aportar altres treballs "de fa 10 anys", com els requerits pel jutjat

undefined44401975 new elected spanish popular party president pablo casado del180723211141

undefined44401975 new elected spanish popular party president pablo casado del180723211141 / Francisco Seco

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La jutge d’instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, ha reimpulsat el 'cas Màster', centrant-se en el flamant president del PP, Pablo Casado. Una vegada conclosa la part relativa a l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes amb la declaració que va deixar aquest dilluns, la magistrada ha procedit a imputar tres companyes d’estudis de Casado i ha reclamat un informe a la Guàrdia Civil sobre els càrrecs públics o "especial vinculació amb partits polítics" de cinc persones, entre les quals el mateix dirigent 'popular', que van convalidar crèdits per obtenir el màster en el curs 2008-2009.

Des d’aquest dilluns, la magistrada ja té constància oficial que Casado és diputat i, per tant, aforat, per la qual cosa la seva imputació no pot venir de la seva mà, sinó que, si ho considera necessari, haurà d’elevar una exposició raonada al Tribunal Suprem perquè procedeixi contra ell. És el mateix que va passar amb Cifuentes,imputada només un dia després que renunciés a l’acta de diputada després de l’escàndol que va suposar el mateix 'cas màster' i un vídeo en què se la veia furtant cremes d’un hipermercat madrileny.

Però la jutge vol conèixer totes les dades abans de fer un pas tan transcendental que pot implicar el final de la carrera de la figura emergent en el PP. Per això, després d’uns dies de descans, el mateix dia en què sentia l’expresidenta reafirmar-se en la seva versió que va fer el màster de política autonòmica que constava en el seu currículum a través de treballs, perquè estava eximida d’anar a classe, tot i que no troba el treball de final de carrera, que provaria sense cap mena de dubte que el va realitzar, ha dictat una important providència en la qual se centra en la investigació relativa a Casado.

Agost, clau

En aquesta providència procedeix a demanar a la Guàrdia Civil un informe, que ha d’estar fet abans del 6 d’agost, sobre les persones que van convalidar crèdits el curs que Casado va fer el màster. Vol saber a què es dedicaven llavors i la seva "especial vinculació amb partits polítics" del mateix Casado, María Dolores Cancio, Susana de Valentín, Alida Consuelo Mas Taberner i María Mateo Feito. Aquesta última, Cancio i Mas ja han sigut imputades i hauran de comparèixer davant de la magistrada el pròxim 2 d’agost.

Segons la jutge, si van ser avaluades amb treballs i disposen d’algun document (correu postal o electrònic o qualsevol altre) que ho evidenciïn que els entreguin. I la petició a l’Institut Armat té base perquè María Mateo Feito va ser assessora de la Secretaria d’Estat d’Ocupació i és filla de l’assessora de Cifuentes que, segons algunes professores, la va pressionar dient-li que Cifuentes la mataria si no es trobava la documentació relativa al màster. Per la seva part, Mes Taberner va ser sotssecretària de la conselleria de Cultura de la Generalitat valenciana i Cancio Álvarez és professora de la Rey Juan Carlos. 

De la llista només Susana de Valentín ha sigut citada com a testimoni, igual que quatre persones més (Manuel José Díaz García, Miguel Ángel García Delgado, Pablo López Agudo i Virginia Martín Vega). 

El 2 d’agost ja estaven citats a declarar com a imputats el director del màster, el catedràtic Enrique Álvarez Conde, que es va negar a declarar davant de la jutge en relació amb el màster de Cifuentes i a l’agost haurà d’explicar les circumstàncies del realitzat per Casado, i la professora Alicia López de los Mozos. A tots dos se’ls demana que abans d’aquell dia aportin els treballs que va realitzar el president del PP per ser avaluat en els 20 crèdits no convalidats. A tots dos se’ls demana després que la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) li hagi informat que no consta cap document sobre ells en els seus arxius.

Notícies relacionades

La magistrada vol comparar aquests treballs amb les explicacions ofertes pel mateix Casado als mitjans el passat 10 d’abril, motiu pel qual li demana a RTVE que li entregui una còpia de l’enregistrament de la compareixença. Teodoro García, cap de campanya de Casado, ha lamentat a Esradio que hi hagi qui vulgui “estirar” l’escàndol del màster i desafia la universitat a mostrar treballs d’altres estudiants “de fa 10 anys”, informa Pilar Santos.

La jutge també ha tornat a dirigir-se a la universitat, en aquesta ocasió, per interessar-se per un acord del seu Consell de Govern del 3 de març de 2005 relacionat amb les convalidades que va realitzar la Comissió de Postgrau en altres màsters, "a títol merament exemplificatiu", precisa.