Absolt l'exmilitar que va criticar que es dediqués un carrer a Miguel Ángel Blanco

L'Audiència Nacional l'havia condemnat a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme a Facebook i Youtube

El Suprem afirma que els seus comentaris no tenen rellevància penal, però afegeix que els prestadors del servei haurien de tallar la difusió d'expressions semblants

zentauroepp4850956 barcelona 12 07 2006 politica sociedad manifestacion homenaj180503235537

zentauroepp4850956 barcelona 12 07 2006 politica sociedad manifestacion homenaj180503235537 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ha absolt l’exmilitar gallec Octavio M. C. del delicte d’enaltiment del terrorisme en la seva modalitatd’humiliació a les víctimes, pel qual l’Audiència Nacional l’havia condemnat a dos anys de presó per uns comentaris a Facebook sobre el regidor del PP Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA el 1997, en els quals criticava que se li dediqués un carrer.

L’alt tribunal considera que les seves afirmacions no tenen rellevància penal, per la qual cosa l’absol. La sentència, a més, adverteix de la necessitat que s’adoptin mesures organitzatives en els prestadors de servei, en aquest cas, Facebook i Youtube, per tallar la difusió immediata d’expressions com les jutjades, que s’excedeixen de l’objectiu d’aquestes xarxes de comunicació.

El 20 de maig del 2016 l’ara absolt va comentar que dedicar un carrer a Miguel Ángel Blanco era una "aberració" juntament amb una foto del cap de la víctima acompanyada de les paraules "buuu" i "Miguel Ángel caça major". A Youtube el va anomenar "pepero de merda" i que des del que va ocórrer fa un any ja no se solidaritzaria més amb Blanco ni amb "la gentussa del PP". Aquell any havia sigut detingut i condemnat per l’Audiència per vendre samarretes d’Estat Islàmic.

La sentència de l’alt tribunal afirma que el seu "discurs és altament contradictori perquè, d’una banda, el seu eix nuclear és la queixa per dedicar un carrer a un polític assassinat salvatgement per ETA" i per un altre "mostra la seva repulsa a les actuacions dutes a terme per la banda terrorista, i fins i tot en el judici va mostrar el seu penediment a algunes expressions que hauria proferit, i fins i tot en va assumir la culpa." 

Condemna impossible 

La sentència explica que aquestes circumstàncies fan que no es pugui aplicar l’article 578 del Codi Penal i, tot i que admet “l’absolut desencert d’algunes expressions que podrien deixar oberta la via civil en aquests casos”, assenyala que el principi d’intervenció mínima del dret penal i problemes de tipicitat de l’article 578 del Codi Penal són obstacles insalvables per condemnar-lo.

Notícies relacionades

En aquesta línia dels “problemes fronterers” entre la via penal i la civil, o com de desencertades són les expressions que se succeeixen en aquest cas, el tribunal adverteix de la necessitat que s’adoptin mesures organitzatives en els prestadors de servei per tallar la difusió immediata d’expressions com les aquí contemplades que s’excedeixen de l’objectiu d’aquestes xarxes de comunicació i que, òbviament, poden ofendre persones afectades per aquestes expressions.

La Sala recorda la seva jurisprudència sobre la necessitat de valorar en aquesta classe de delictes, no només el tenor literal de les paraules pronunciades, sinó també el sentit o la intenció amb què hagin sigut utilitzades i el seu context per determinar amb claredat en quin dels possibles significats ha sigut utilitzat en cada ocasió concreta.