BATALLA SUCCESSÒRIA

Un vídeo anònim enterboleix la lluita interna del PP

Una cinta denuncia que Santamaría no pot representar la renovació per envoltar-se de polítics com Arenas, Villalobos i Montoro

La candidatura de Casado es desentén de la realització de les imatges i l'equip de l'exvicepresidenta diu que evidencia "el nerviosisme dels perdedors"

video-pp / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Només falta una setmana per elegir el successor de Mariano Rajoy. Aquest és el temps real. El temps psicològic és una altra cosa i tot apunta que als populars, poc acostumats a les lluites internes, se’ls farà molt llarg.

Des d’aquest divendres al matí corre de mòbil en mòbil dels conservadors un vídeo contra Soraya Sáenz de Santamaría que intenta desmuntar la imatge de “renovació” que ella, igual com Pablo Casado, adopta. La cinta, titulada "Cuéntanos cómo vais a renovarnos” i editada amb la música de la sèrie de fons, remarca que l’exvicepresidenta s’ha envoltat de pesos pesants amb molta història a l’esquena com Javier Arenas, Celia Villalobos i Cristóbal Montoro i recorda. Del primer, que ha sigut clau per a la victòria de Santamaría a Andalusia, assenyala que va començar en política el 1979 amb l’UCD i recorda el seu "fracàs" com a candidat per presidir la Junta. 

El 'Candy Crush' i Arriola

De Villalobos, diputada el 1986 amb Aliança Popular, se’n destaquen algunes polèmiques, com quan va defensar fer caldo amb ossos de porc (el 2000, per la crisi de les vaques boges) i quan se la va enganxar jugant al Candy Crash al Congrés, fa tres anys. A més, aquests dies en la candidatura de Casado, davant la campanya que de manera oberta ha fet Villalobos, es parlava de la posició més discreta del seu marit, Pedro Arriola, oracle demoscòpic de Rajoy i que ara, segons aquestes fonts, ha recolzat l’exnúmero dos de la Moncloa.

El vídeo també s’atura en la trajectòria de Cristóbal Montoro, que va començar el 1993 com a diputat. 

La candidatura de Casado va enviar un comunicat per desmarcar-se de la cinta (a la qual no va fer referència en la nota) i va condemnar «enèrgicament qualsevol acció que suposi un atac cap a qualsevol company del Partit Popular».

Sobres i cabines

Renovar la formació conservadora serà una obligació del nou líder i tant Santamaría com Casado asseguren que són els millors per fer-ho. Fonts de l’equip de l’exvicepresidenta recorden que ja María Dolores de Cospedal va assenyalar durant la primera volta que el vicesecretari era el candidat de José María Aznar. Quan li van preguntar pel vídeo, l’exvicepresidenta va aconsellar a Casado que aprengui a "controlar l’ansietat". 

Notícies relacionades

Aquest divendres també es va avançar en els preparatius del congrés, el 19è de la formació. El lema serà 'El futur d’Espanya' i no va acompanyat amb el tradicional logo de la gavina. L’au desapareix de nou i els conservadors tornen a utilitzarl’alzina, com en la convenció de Sevilla d’aquest any.

Al conclave, que se celebrarà a Madrid, 3.082 compromissaris votaran el dia 21 el successor de Rajoy. I ho faran en unes condicions inèdites per als conservadors: ficaran la papereta en un sobre i disposaran de cabines per poder garantir que el sufragi és secret. Són condicions que Casado va reclamar. A Santamaría no li semblaven imprescindibles, però la comissió organitzadora ha decidit fer cas als suggeriments del diputat.