El Govern espanyol i la Generalitat reafirmen la via del diàleg oberta per Sánchez i Torra

"Seguim lluny, però hi ha voluntat de parlar", ha assenyalat Aragonès després de reunir-se amb Calvo i Montero

El vicepresident català no tanca la porta a participar en fòrums multilaterals amb altres autonomies

undefined44277378 els vicepresidents dels governs catal  i espanyol pere arago180712153819

undefined44277378 els vicepresidents dels governs catal i espanyol pere arago180712153819 / La Moncloa

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pere Aragonès, vicepresident del Govern, ha mantingut aquest dijous dues reunions a Madrid. Primer amb la seva homòloga en l’Executiu central, Carmen Calvo, i després amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. No hi ha hagut avenços concrets en aquestes cites, pensades per aprofundir en el bon clima inaugurat dilluns passat, durant la llarga trobada que van mantenir a la Moncloa Pedro Sánchez Quim Torra.

“Seguim lluny, però hi ha voluntat de parlar i això és positiu. El Govern es fonamenta sobre la idea del dret d’autodeterminació, una cosa que no comparteix el Govern de l’Estat. A partir d’aquí, mitjançant el diàleg, podem anar solucionant els problemes polítics”, ha assenyalat Aragonès. L’Executiu, a través d’una nota, ha remarcat que la “crisi política que travessa Catalunya necessita una solució des de la política” i ha destacat la “importància” de “recuperar el diàleg institucional”.

Notícies relacionades

El vicepresident català ha confirmat amb Calvo que les qüestions concretes, com la retirada de recursos davant del Constitucional contra normes del Parlament, les inversions i les transferències, es començaran a tractar abans de les vacances d’agost, durant la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat. L’organisme no es reuneix des del 2011. El Govern està molt interessat en la seva reactivació, i encara més quan els seus integrants rebutgen, en principi, la participació en fòrums multilaterals, com la conferència de presidents i el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que reuneixen l’Executiu central i totes les comunitats autònomes. “Entenem que la relació Generalitat-Estat ha de ser bilateral. Participar en fòrums multilaterals no és la nostra intenció, no ens ho plantegem”, ha explicat Aragonès, que tot i així ha deixat la porta oberta a un canvi de posició.

Els objectius de dèficit

La trobada amb la titular d’Hisenda ha servit per abordar assumptes més concrets. Així, Aragonès ha demanat que l’Estat assumeixi el seu “deute” amb Catalunya en política de seguretat, infraestructures i mesures socials. El vicepresident també ha defensat davant de Montero la necessitat que es revisin a l’alça els objectius de dèficit autonòmic. Però només s’ha tractat d’una primera aproximació, perquè totes aquestes qüestions es tractaran a fons durant la reunió de la comissió mixta d’Assumptes Econòmics i Fiscals, que en principi tindrà lloc la pròxima tardor. També serà allà on s’analitzi la continuïtat o no del control reforçat a Catalunya per part de l’Estat del fons de liquiditat autonòmica (FLA).