LA BATALLA SUCCESSÒRIA

Santamaría suma ja diversos exministres i Cospedal apareix envoltada d'afiliats

El termini per presentar els avals ha acabat aquest migdia: en total són set candidats els que competiran per la presidència del PP

L'exvicepresidenta no revela quantes firmes ha aconseguit, la secretària general diu que "més de 3.200" i Casado, "més de 5.000"

undefined43862698 madrid 20 06 2018  politica presentacion de avales para la c180620143904

undefined43862698 madrid 20 06 2018 politica presentacion de avales para la c180620143904

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Un altre pas més en el procés per elegir el futur president del PP. Avui a les dues del migdia s’ha tancat el termini perquè els aspirants presentessin els avals. En total són set les persones que participaran en la carrera per succeir Mariano Rajoy: l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, l’exministra María Dolores de Cospedal, els diputats Pablo Casado, José Manuel García-Margallo i José Ramón García Hernández, l’expresident de Noves Generacions de la Comunitat Valenciana José Luis Bayo i el regidor valencià Elio Cabanes (que s’hi ha sumat aquest mateix matí). [Segueixi en directe totes les últimes notícies i reaccions de la carrera successòria en el PP].

Tots ells han acudit a la seu de Génova per presentar els avals. El mínim necessari eren 100. Alguns han fet gala de la seva bona collita, com Casado, que afirma que n’aporta "més de 5.000". Cospedal ha portat "una mica més de 3.200" firmes; Margallo, 350, les mateixes que Bayo. Cabanes, 140, i García Hernández i Santamaría no ho han volgut concretar.

L’exvicepresidenta ha preferit que els titulars aquest matí se centressin en els suports dels exministres de l’últim Govern de Rajoy que aposten per ella. A les 11 h, a Santander, l’exalcalde d’aquesta ciutat i exministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha mostrat el seu suport a Santamaría perquè està "plenament capacitada i preparada" per encapçalar el projecte polític del partit i la veu discutint acaloradament tant en l’oposició com en el Govern central.

El suport de De la Serna se suma al que ja li han donat a l’exvicepresidenta altres membres de l’últim Executiu del PP, com Fátima Báñez (exministra d’Ocupació), Álvaro Nadal (Energia), Íñigo Méndez de Vigo (Educació). A més, compta amb eld’Alfonso Alonso, exministre de Sanitat en la primera legislatura de Rajoy i també president del PP basc. Alonso ha acompanyat Santamaría a presentar els avals, un passeig que també han fet amb Báñez, l’excap de Gabinet de Presidència José Luis Ayllón i el president del PP a Àlaba, Iñaki Oyarzábal.

Cospedal ha defensat la seva posada en escena: ha arribat amb afiliats. "Aquesta és la candidatura dels militants, dels afiliats, de tot el partit, dels homes i dones que estan cada dia a les juntes locals, a les juntes provincials... Aquests són els que jo volia que m’acompanyessin en la presentació de la candidatura", ha declarat. L’encara secretària general ha celebrat que sigui en la seva etapa a la cúpula del partit quan la militància s’estrena en l’elecció del successor de Rajoy. 

Respecte a si ella comptarà també amb el suport d’exministres, Cospedal ha respost que ja es coneixeran els suports. "Sí, n’hi ha molts", s’ha limitat a contestar.  Hores després, fonts del seu equip confirmaven que l’exresponsable de Sanitat seria la portaveu de la seva candidatura i que ella mateixa ho anunciarà ben aviat. També se sap que Juan Ignacio Zoido (Interior) no ha amagat mai les seves preferències per Cospedal.

Casado es veu com el pacificador

Casado, per la seva banda, ha arribat acompanyat del vicesecretari sectorial del PP, Javier Marato; el diputat José Ignacio Echániz, que va ser conseller de Castella-la Manxa amb Cospedal; els diputats Belén Hoyo i Teodoro García Egea, Isabel Díaz Ayuso, del PP de Madrid, i l’exdirector de la Policia Nacional Ignacio Cosidó.

Davant dels periodistes, l’aspirant a la presidència ha assegurat que ell "no ha forçat a ningú a retratar-se" amb el seu nom i que  la seva candidatura és "l’única que garanteix que el PP no es trenqui". En declaracions de La Sexta, ha demanat "joc net", en referència a les últimes informacions sobre el seu màster.

Notícies relacionades

Divendres, la proclamació dels precandidats

La comissió organitzadora del congrés comprovarà tots els avals i divendres anunciarà la xifra oficial que ha obtingut cadascú i proclamarà els precandidats entre els quals podran elegir els afiliats en primera volta el 5 de juliol. En la segona volta, ja en el congrés del 20 i 21 de juliol, seran els compromissaris els que escullin entre els dos que tinguin més suports.