Pedro Sánchez exhorta Rajoy a dimitir perquè decaigui la moció de censura

¿És vostè, aferrant-se al càrrec, qui assumeix l'autoria de la moció¿, assenyala el candidat socialista

Es compromet a respectar els pressupostos per atreure el PNB i defensa el "diàleg" amb el Govern

a6dbnhniidwtjwstk0fdg41100-1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Pedro Sánchez no és el responsable de la moció de censura. És Mariano Rajoy i el seu afany d’encadenar-se a la Moncloa després de la sentència del ‘cas Gürtel’.El candidat socialista ha aprofitat el seu discurs inicial durant la transcendental sessió parlamentària d’aquest dijous per exhortar el president del Govern que dimiteixi, oferint, així, al líder del PP la possibilitat de deixar el poder per si mateix. Sánchez ha fet després una rellevant picada d’ullet al PNBla peça clau per arribar a l’Executiu central, i s’ha compromès a respectar els pressupostos que els nacionalistes bascos van pactar amb Rajoy, que inclouen inversions per un valor de 540 milions d’euros a Euskadi. També ha defensat el diàleg amb el Govern, en el marc de la Constitució, i ha proposat, dins del seu pla de govern, derogar les lleis més polèmiques del PP i aprovar iniciatives socials, com va avançar EL PERIÓDICO.   

► Moció de censura a Mariano Rajoy | Directe

Moció de censura a Mariano Rajoy

“Aquest debat pot acabar aquí. Dimiteixi, senyor Rajoy. ¿Està disposat a dimitir? ¿Dimitirà o continuarà aferrat al càrrec debilitant la democràcia? És vostè, amb la seva obstinació a aferrar-se al càrrec, qui assumeix la mateixa autoria de la moció. Vostè n’és l’autèntic proposador. Dimiteixi, senyor Rajoy, i aquesta moció de censura acabarà aquí i ara”, ha dit Sánchez el cap de l’Executiu.

El secretari general del PSOE ha desplaçat així la responsabilitat de la seva dràstica iniciativa al president del Govern, en un moviment que pretén col·locar tot el focus a Rajoy i alhora rebutjar la idea que Sánchez, com assegura el PP, busca arribar a l’Executiu central “tant sí com no”. En tot cas, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat a la seva arribada al Congrés que Rajoy no pensa marxar pel seu propi peu.

Els comptes públics

Notícies relacionades

"Em vull compremetre a complir les obligacions davant de la UE i a mantenir els pressupostos. És una decisió que assumeixo des de la responsabilitat per garantir la governabilitat del nostre país en un moment extraordinàriament complicat. No abdicarem d’aquesta responsabilitat d’Estat. I ens centrarem en el futur per aprovar els comptes públics del 2019", ha continuat Sánchez, que també ha proposat derogar la 'llei mordassa', recuperar el caràcter universal de la Sanitat i pujar les pensions. Sobre Catalunya, i amb el suport d’ERC i el PDECat a la moció donat gairebé per segur, ha defensat "reestablir els ponts" i "iniciar el diàleg" amb el nou Govern, però "sense alimentar retòriques excloents". Alhora, Sánchez, que ha sigut el principal col·laborador de Rajoy en l’aplicació del 155, ha deixat clar que pensa "complir i fer complir la Constitució". 

El secretari general del PSOE, que està més a prop que mai d’arribar a la Moncloa, ha acabat la seva intervenció inicial plantejant la moció en termes plebiscitaris. “El ‘no’ a la censura és un ‘sí’ a la permanència de Rajoy a la presidència. No hi ha terme mitjà. No indultin Rajoy amb el seu vot. Obrin una finestra d’esperança, amb una democràcia sana, forta i exemplar", ha conclòs.