DISCURS DAVANT DELS DIPUTATS SOCIALISTES

Sánchez inicia els contactes per fer fora Rajoy de la Moncloa

Iglesias anuncia que, si el PSOE fracassa, presentarà la seva pròpia moció de censura

Els socialistes parlen amb Podem, Cs, Compromís, ERC, PDECat i el PNB pel debat de dijous i divendres

da5a31d3-1667-499a-a507-a0ae766296bc-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Dos dies abans que es debati al Congrés la moció de censura a Mariano Rajoy per la condemna al PP en el ‘cas Gürtel’, Pedro Sánchez ja ha començat a contactar amb els grups parlamentaris per aconseguir el recolzament a la candidatura que encapçala. Els socialistes, a través del mateix secretari general o dels seus col·laboradors, ja han contactat, almenys, amb Units Podem, Compromís, ERC i el PDECat. 

Mentrestant, Iglesias avisa: si divendres Sánchez no aconsegueix prou suport, Podem podria buscar "una altra fórmula" per "fer fora el PP" del Govern espanyol. ¿Com? Impulsant la seva pròpia moció de censura, en lloc de prestar a Cs els tres diputats que necessita (opció que s’estava estudiant en les últimes hores) . "Nosaltres no necessitem prestar a Ciutadans. Estaríem disposats a dialogar amb Ciutadans i ja veuríem. Però qui tindria 67 diputats seríem nosaltres", ha explicat als passadissos del Congrés. D’aquestes converses hauria de sortir un nom de consens per presidir el Govern central, ha assenyalat, i s’ha autodescartat per ocupar-lo.  "Si el Pedro fracassa divendres, ens haurem de posar a parlar", ha anunciat. 

Amb Pablo Iglesias, el líder socialista ha tingut una conversa telefònica, després que el secretari general de Podem enviés un missatge a Sánchez al conèixer la seva intenció de censurar el president del Govern. El candidat i Joan Tardà, portaveu parlamentari dels republicans, van tenir una conversa dilluns a la nit, en què Sánchez va demanar al dirigent d’ERC que d’ara endavant parlés amb José Luis Ábalos, secretari d’Organització del PSOE. Ábalos, juntament amb la secretària d’Igualtat, Carmen Calvo, és el principal assessor de Sánchez en el seu intent d’expulsar del poder Rajoy, i també s’ha reunit aquest dimarts amb el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, qui li ha traslladat la intenció dels diputats valencians de votar a favor de l’aspirant socialista. El líder del PSOE ha enviat, així mateix, missatges al portaveu del PDECat, Carles Campuzano, i també ha tingut contacte amb la coordinadora general dels postconvergents, Marta Pascal. Sánchez va trucar dilluns a la nit al president del PNB, Andoni Ortuzar, i segons fonts socialistes, la seva líder a Euskadi, Idoia Mendia, està també fent d’enllaç. Des de Ciutadans insisteixen que el PSOE no s’hi ha posat en contacte, però fonts de la direcció socialista desmenteixen aquesta versió. Sí que hi ha hagut “converses”, assenyalen en el PSOE. 

L’entorn del secretari general insisteix que no s’ha obert de moment cap negociació, i menys encara amb els independentistes. Els contactes, assenyalen en la direcció del PSOE, són de “cortesia” i formen part de les “obligacions” de Sánchez com a candidat a la Moncloa. 

L’oferta

Alhora, Sánchez ha ofert aquest dimarts al matí a tots aquests grups, d’ERC a Ciutadans, “consensuar” la data de les eleccions generals. Però només després d’haver desallotjat de la Moncloa el president del Govern espanyol.

El líder del PSOE no es vol lligar les mans amb una data electoral. Tampoc que les generals se celebrin de manera immediata, com reclama Ciutadans, que lidera gairebé totes les enquestes per la temperatura de la crisi territorial a Catalunya. La idea de Sánchez passa per “normalitzar” primer Espanya, un missatge que també inclou la seva intenció d’utilitzar el seu hipotètic mandat al capdavant de l’Executiu central com atrampolí cap a les generals.

L’immediat, ha dit aquest dimarts el secretari general dels socialistes, és fer fora Rajoy. La resta, les mesures de govern i el moment dels comicis, s’abordarà després. “Demano que consensuem tots junts la censura necessària que vol la ciutadania i que posteriorment creem ponts per normalitzar la vida política i convoquem eleccions”, ha traslladat Sánchez durant una reunió amb els parlamentaris del seu partit.

Pressió a Ciutadans

El candidat a la Moncloa també ha aprofitat el seu discurs per pressionar Cs, que ja ha anunciat el seu vot en contra de la moció de censura. Si el manté, els socialistes dependran del PNB, ERC i el PDECat. No és el camí preferit pel PSOE, però Sánchez està disposat a recórrer-lo, i subratlla que no pensa “negociar res” amb els independentistes catalans.

Notícies relacionades

Sense citarAlbert Rivera, el líder socialista ha dit: “A aquells que estan defensant el ‘no’ a la moció de censura, cal preguntar-los en quina posició queda la democràcia espanyola si Rajoy continua sent president del Govern central. En quina posició quedarà quan es coneguin les pròximes sentències sobre el PP. L’important és traslladar-los que no hi ha cap càlcul polític o electoral que justifiqui la permanència de Rajoy com a president del Govern espanyol".

Com el dia anterior durant el comitè federal en el qual va rebre el vistiplau del seu partit a la moció de censura, amb la condició que no pacti amb el secessionisme, Sánchez ha centrat el debat en Rajoy. "La pregunta és molt clara: si després de conèixer-se la sentència de la 'Gürtel', Rajoy pot continuar com a president del Govern central. La resposta ha de ser un sí o un no. No hi ha posicions intermitges", ha argumentat.