COMITÈ FEDERAL DELS SOCIALISTES

Sánchez limita el debat de la moció de censura a "Rajoy sí o no"

El líder del PSOE no aclareix davant el màxim òrgan del seu partit les seves mesures de govern ni quan convocaria eleccions

Susana Díaz dona suport al secretari general però demana que no hi hagi "concessions" als independentistes catalans

undefined43526427 madrid 28 05 2018  politica reunion del comit  federal  del 180528180300

undefined43526427 madrid 28 05 2018 politica reunion del comit federal del 180528180300

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha donat poques pistes aquest dilluns, pràcticament cap, sobre el govern que vol encapçalar si triomfa la seva moció de censura a Mariano Rajoy, que es debatrà al Congrés dijous i divendres. Gairebé l’únic que ha dit en aquest sentit el candidat a la Moncloa durant el seu discurs davant elcomitè federal del PSOE (màxim òrgan del partit) és que vol donar “estabilitat” a Espanya. Tampoc ha aclarit quin horitzó temporal contempla abans de convocar eleccions. Sánchez ha posat tot el focus en la censura al president del Govern després de la sentència del ‘cas Gürtel’,que considera que el PP va teixir un “autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional”. La pregunta que traslladarà a tots els diputats, inclosos els independentistes, serà aquesta: “Rajoy sí o Rajoy no”.

“Hem de posar punt final. La democràcia no es pot veure encadenada a un Govern que està bunqueritzat, que es nega a reconèixer que el seu temps polític va acabar. Per això, la pregunta que s’han de fer els 350 diputats és molt senzilla: després de la sentència de Gürtel, Rajoy pot continuar sent president del Govern, ¿sí o no?”, ha dit Sánchez en una intervenció de poc més de 20 minuts.

Perquè la recent sentència de l’Audiència Nacional, ha recordat el líder del PSOE, és només el principi. “És la primera de moltes d’altres”, ha explicat, citant la el seguit de presumptes casos de corrupció on el PP és el protagonista: papers de Bárcenas, caixa b i visita del Papa a la Comunitat Valenciana, Púnica, Lezo, Brugal i els discos durs de Bárcenas.

El “full de ruta”

“Aquells que considerin que és inacceptable els estenem la mà per obrir una nova etapa amb un govern que tindrà un full de ruta clar: censura, estabilitat i eleccions,”ha dit Sánchez. L’únic que ha deixat clar és que el seu hipotètic executiu garantiria "l’ordre constitucional i la convivència”.

La direcció del PSOE dona per descomptat que Ciutadans no donarà suport a Sánchez. Sense el suport del partit taronja, els socialistes es veuen abocats a comptar amb els vots dels independentistes catalans. La possibilitat provoca temor al PSOE, especialment entre els barons, però no està previst que cap carregui contra aquest escenari. Sánchez té el control absolut del partit i si els líders territorials posen l’accent en aquesta qüestió la militància pot interpretar-ho com una ajuda a Rajoy. 

Tant Susana Díaz com Miquel Iceta han demanat la paraula en la reunió, que després del discurs de Sánchez ha continuat a porta tancada. Segons fonts presents al comitè federal, la presidenta d’Andalusia ha mostrat el seu suport al secretari general, però ha deixat clar que no hi ha d’haver "concessions" a ERC i el PDECat. El primer secretari del PSC ha sigut molt aplaudit, a l’acusar el PP de "baixesa moral" per acusar els socialistes, després del suport del PSOE a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, de buscar pactes amb els independentistes. Iceta ha defensat "diàleg dins de la llei", però no "tripijocs" amb ells.  

Notícies relacionades

“Si avui estem aquí, és perquè Rajoy no ha assumit la seva responsabilitat. El PSOE no tenia cap altra opció”,ha dit Sánchez, apel·lant a tots les forces representades a la Cambra Baixa “perquè siguin conscients que el que està en joc és la confiança en la política”.

Es reserva per al Congrés

Per a molts dels membres del comitè federal ha sigut una intervenció “plana”.Però l’han justificat. Sánchez, han recordat diversos dirigents, ha de fer el seu discurs al Congrés d’aquí poc més de 48 hores. Es vol reservar per a aquesta cita.