moció de censura de Sánchez

El Govern i el PP fan pinya amb Rajoy: "El president no dimitirà"

"El que necessita Espanya és estabilitat", assenyala el ministre portaveu Íñigo Méndez de Vigo

undefined40745792 madrid 30 10 2017 politica el presidente del gobierno y del 171030115140

undefined40745792 madrid 30 10 2017 politica el presidente del gobierno y del 171030115140 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre i portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest dilluns que “el president és una persona que no dimiteix perquè creu que el que necessita Espanya és estabilitat i l’estabilitat la dona el Govern, no una moció de censura.” “Li puc assegurar que el president del Govern no dimitirà”, ha sentenciat.

En una entrevista a la COPE, el també portaveu del Govern es referia a les possibles conseqüències de la moció de censura presentada pel PSOE de Pedro Sánchez arran de la sentència condemnatòria al PP pel ‘cas Gürtel’, una maniobra que, segons el seu parer, és una “frivolitat” que obeeix exclusivament a la seva “ambició” per arribar a la Moncloa.

Per a Méndez de Vigo, és clar que Sánchez ha traït el Govern perquè 48 hores abans de presentar la seva moció havia recolzat les mesures de l’Executiu sobre Catalunya. Critica, a més, que registrés la iniciativa “gairebé amb nocturnitat”, quan “és una cosa molt seriosa que afecta l’estabilitat d’Espanya”.

Méndez de Vigo ha reconegut que “tal com l’ha plantejat, podrien sumar els números” i tirar-se endavant la moció, una cosa “aritmèticament possible”, però “després cal governar l’endemà”, i ha plantejat que si es qüestiona l’estabilitat del Govern de Rajoy amb 135 diputats, “¿Com es dirà a un govern que en té 86?”.

Pel que fa al debat de la moció, ha assegurat que el president del Govern anirà a “defensar” el que ha fet l’Executiu aquests anys i a “explicar les conseqüències” que la iniciativa tiri endavant. “Tenim calma, dignitat i valor i som molt conscients de tot el que hem fet aquests anys i n’estem orgullosos”, ha destacat Méndez de Vigo, després de recordar que “quan hi ha una moció de censura presentada, el govern no pot dissoldre les cambres” i “l’únic que pot retirar-la és el PSOE”.

De la mateixa manera, el ministre d’Afers Exteriors i Cooperació, Alfonso Dastis, ha assegurat aquest dilluns a Brussel·les que la moció “no és responsable en la situació actual d’Espanya i d’Europa i contribueix a la inestabilitat” en els dos casos.

El PP: “Sortirà enfortit”

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ha remarcat aquest dilluns que hi ha “tancament de files” en el partit entorn del seu líder, Mariano Rajoy, que “evidentment” no deixarà la presidència del Govern per una sentència –la de la ‘Gürtel’–, que, a més, “no és ferma”. “Qui pretengui donar per mort Rajoy o el Partit Popular o simplement subestimar el PP s’equivoca”, ha advertit a la Ser, i ha tornat a criticar la “irresponsable” moció de censura presentada pel PSOE.

Després, en declaracions a Antena-3, ha augurat que Rajoy sortirà “enfortit” del debat de la moció de censura i que el PP té “moltes esperances” en què això passi, atesa l’experiència parlamentària del seu líder. I ha retret al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que presenti aquesta moció amb l’únic objectiu d’acudir al Parlament, recuperar espai en les enquestes i refermar-se internament. “¿I Espanya, què?, ha afegit".

Notícies relacionades

“A Espanya no està per a mocions ni eleccions”, ha recalcat Maíllo, que ha insistit que Rajoy no té intenció de dimitir ni tampoc ha de fer-ho. Maíllo ha insistit que és “irresponsable” provar de deslegitimar tot el PP per una sentència que “no és ferma” i que a més “no diu el que expressa”, perquè la responsabilitat civil a títol lucratiu està “mal aplicada” en aquesta resolució judicial.

Per un cas que afecta dos municipis no es pot posar “de cap per avall Espanya” ni portar-la a aquesta situació, ha insistit el número tres del PP.