La moció de censura es vota divendres: "¿Volen fer fora Rajoy?"

Podem consultarà les seves bases, ERC Junqueras i el PNB decidirà el vot en l'últim minut

Rivera exigeix al PP urnes a la tardor i els populars diuen que no hi haurà ni dimissió del president ni avençament

zentauroepp43483299 combo  this combination of file pictures created on may 25  180528130241

zentauroepp43483299 combo this combination of file pictures created on may 25 180528130241 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La moció de censura amb què Pedro Sánchez pretén treure el PP del Govern després de la sentència del cas Gürtel i convertir-se en president segueix el seu curs. Aquest dijous començarà el debat al Congrés i serà divendres 1 de juny quan es produeixi la transcendent votació dels grups per donar el seu vot afirmatiu, negatiu o l’abstenció al programa alternatiu que presenti a la Cambra l’actual líder socialista. No obstant, des delPSOE  s’insisteix que no es negociaran contrapartides amb altres organitzacions a canvi de suport i que es plantejarà l’esmentada votació des de la tribuna avisant que es defensarà la Constitució i les lleis vigents i en els següents termes: "Senyories, ¿vostès volen fer fora Mariano Rajoy sí o no?".

Això és el que es dedueix de les diferents intervencions públiques que al llarg d’aquest dilluns han fet diversos dirigents socialistes, especialment el responsable d’Organització, José Luis Ábalos, que ha repetit per activa i per passiva que no es negociarà res amb ningú, per més que insisteixin els independentistes des de Catalunya o Ciutadans, que per la seva banda i amb 32 escons exigeix eleccions immediates. "El que es debat és si Rajoy mereix o no una censura i si acabem amb un Govern del PP que va participar en un sistema de corrupció institucional", ha emfatitzat a la Sexta.

 De moment el que és previsible és que Sánchez compti amb el suport de Podem(que en tot cas farà una consulta urgent a les seves bases sobre l’assumpte), del PDECat si el vot del grup parlamentari depèn de les directrius de Marta Pascal i hi ha dubtes encara sobre les intencionsd’ERC  –que diu que consultarà amb Oriol Junqueras, actualment empresonat– i del PNB. Els nacionalistes bascos, fonamentals per fer càbales, avisen que no decidiran fins a l’últim minut, quan hagin sentit el discurs de l’aspirant. Dels grups més petits, Coalició Canària diu que no votarà amb els independentistes i que el PSOE actua per "estratègia electoral" mentre que Nova Canàries, soci electoral del PSOE, supedita el seu aval a Sánchez que no convoqui aviat els comicis.

Consens Cs-Podem per avançar les generals

Els populars, mentrestant, aguanten un duríssim envit arran de la sentència de la Gürtel que no s’esperaven, sortint al contraatac contra Pedro Sánchez i la suposada inestabilitat que la seva acció pot tenir en l’economia espanyola. De moment han procurat que la data del debat de la moció sigui com més aviat millor, asseguren que per evitar més dies d’inestabilitat "que afecten la borsa, la prima de risc i és una crida per a atacs d’especuladors". I adverteixen des de l’Executiu per boca del seu portaveu, Iñigo Méndez de Vigo, que el president no pensa dimitir. El coordinador del PP, Fernando Martínez-Maillo, va anar una mica allà dient que Rajoy no es planteja ni dimissió ni avenç electoral, que és el que ara planteja Albert Rivera, de Ciutadans: un acord amb el president per avançar les generals a tardor.

Si el líder dels populars no cedeix, el dels taronges afirma tenir un pla ba la màniga que passa per impulsar una segona moció de censura només per posar les urnessegona moció de censura. I forçar Rajoy a convocar eleccions. Fins ara aquesta opció semblava llunyana perquè Cs no té els 35 diputats que es necessiten per registrar aquesta moció. Tot i això, hi pot haver algun grup minoritari disposat a ajudar i Podem ja ha avançat que si fracassa la de Sánchez (per cert Iglesias afirma que si el cap del PSOE no guanya la moció ha de deixar la política) donaran suport a una altra iniciativa encaminada a avançar les generals, sense descartar la de Rivera.

El suport clau de Feijoo: "No seré mai un Judes"

Notícies relacionades

Mentre creixen les pressions externes, la cúpula popular exhibeix un cridaner tancament de files amb Rajoy, perquè cap popular tingui temptacions de demanar el cap del líder. En aquest sentit té especial rellevància que hagi sortit a la palestra el president de Galícia, Alberto Núñez Feijoo –el nom del qual figura des d’anys, i amb serioses possibilitats, a les travesses de la successió al PP–  a remarcar el seu suport al seu cap i a suggerir com s’hauria de qualificar a qui sortís d’aquest camí per interès particular.

"No seré mai un Judes", ha puntualitzat Feijoo, que sí que ha recomanat als seus demanar perdó als espanyols després que els tribunals hagin emès una resolució sobre el cas de corrupció que més afecta els populars. "El PP ha d’insistir i persistir a demanar disculpes als espanyols pel que es va fer aquell any 2003 i següents en determinats ajuntaments de Madrid", ha asseverat.