EL TAULER CATALÀ

La guerra Govern-Generalitat complica la presa de possessió de Torra

Les diferències en el format preferit enterboleixen la preparació de l'acte d'aquest dijous

El nou president visitarà els polítics presos divendres

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Quim Torra prendrà possessió aquest dijous com a president de la Generalitat. Fins aquí les certeses. Perquè els detalls que envolten la celebració de l’acte han sigut objecte d’unadura negociacióentre el Govern espanyol i el que queda del català.

Segons fonts coneixedores d’aquestes converses, Torra reclama unacte auster, molt allunyat de les cerimònies que s’han organitzat tradicionalment a les preses de possessió. Per deixar en evidència l’excepcionalitat del moment, i les seves queixes pel fet que els impulsors de la declaració d’independència de l’octubre estiguin empresonats o fora de Catalunya, no vol, per exemple, quehi sigui present cap representant del Govern espanyol. “Seran cinc minuts”, afirmen des del seu entorn.

Però és precisament l’Executiu que presideix Mariano Rajoy qui supervisarà la cerimònia, que es convertirà en el penúltim episodi del control que ha mantingut sobre la Generalitat en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. I el Govern pretén celebrar un acte com més normal millor. Al tancament d’aquesta edició, les diferències impedien fins i tot a les fonts consultades precisar l’hora d’inici –l’únic que és clar és que serà al matí– o si es col·locarà la tradicional medalla al nou president, i qui ho farà.

Celebració familiar

La normalitat sembla una quimera. Per començar, la presa de possessió no se celebrarà a l’espaiós saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, sinó al saló Mare de Déu de Montserrat, que és molt més petit. En lloc dels centenars de convidats habituals –el bo i millor de la societat catalana–, els testimonis directes seran amb prou feines els familiars del nou president.

Torra ja va avançar que pensa utilitzar la mateixa fórmula que va utilitzar Carles Puigdemontel 2016 per prometre el càrrec. En comptes de les clàssiques al·lusions a l’Estatut, a la Constitució i al Rei, l’expresident noméses va comprometre a complir les seves obligacions “amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament”.

Torra, que ja ha advertit que es considera només un recanvi temporal per a l’autèntic president, Puigdemont, pensa continuar provant de posar en evidència l’excepcionalitat del moment en els seus pròxims actes. Després de viatjar a Berlín dimarts passat per remarcar el seupaper subaltern, demà divendres visitarà les presons d’Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco.

Notícies relacionades

Allà veurà tots els polítics catalans presos, com ha informat mitjançant carta el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido. Torra especifica en la missiva que la seva voluntat és visitar els empresonats divendres, "després de prendre possessió", i no oblida enviar "una cordial salutació" al ministre.

El Govern afronta les properes setmanes amb un enorme recel respecte als plans de Torra, però amb el convenciment que no passarà de les paraules als fets respecte a la comissió d’il·legalitats. El 155 no s’aixecarà fins que els nous consellers prenguin possessió, recorden des de la Moncloa respecte a la voluntat del nou president de “restituir” en la mesura que sigui possible els membres de l’anterior Govern.