El TC adverteix que intentar investir Puigdemont serà "nul"

El ple, que ja va vetar la seva investidura telemàtica, admet a tràmit la impugnació del Govern presentada al gener

Llarena amenaça Comín i Serret de posar-los un advocat d'ofici per la seva negativa a personar-se al Suprem

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. / Efe / Juanjo Martín

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ple del Tribunal Constitucional s'ha pres el seu temps per pronunciar-se sobre la impugnació del Govern contra la designació com a candidat de Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat. Tres mesos després de vetar la investidura a distància, com a mesura cautelar, l'alt tribunal ha decidit admetre a tràmit per unanimitat el recurs per pronunciar-se sobre el fons, malgrat que aquell intent es va neutralitzar i una futura candidatura de Puigdemont entra en el terreny de les especulacions. La resolució adverteix que qualsevol intent de vulnerar el seu veto a la investidura telemàtica serà "nul", i això inclou qualsevol modificació legislativa per facilitar-la.

El recurs del Govern, que va ser qualificat de prematur pel Consell d'Estat, demanava la suspensió automàtica de la disposició recorreguda. El Tribunal, després de sentir les parts que s'han personat, considera que, encara que el president del Parlament, Roger Torrent, ho deixés sense efecte i designés un nou candidat, la impugnació planteja qüestions d'interès general que justifiquen que no es declari l'extinció d'aquest procés constitucional i que s'hagi d'estudiar.

El Constitucional aprecia que els dubtes inicials que hi havia sobre la viabilitat processal de la impugnació van quedar aclarits objectivament per la decisió de Torrent d'ajornar la sessió d'investidura fins que el tribunal es pronunciés sobre l'admissibilitat de la impugnació. Aquesta decisió va posar en relleu que la proposta de candidat per a la investidura impugnada podia no resultar compatible amb les mesures cautelars adoptades de vetar la investidura telemàtica.

Sense valor ni efecte

El tribunal dona ara un termini de 20 dies al Parlament, per conducte del seu president, i a les parts personades perquè puguin formular les al·legacions que considerin oportunes. A més, "declara radicalment nul i sense valor ni cap efecte qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada". 

La resolució es notifica personalment a Torrent i la resta de membres de la Mesa de la Cambra i els adverteix del seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada", així com que "s'abstinguin d'iniciar, tramitar, informar o dictar, en l'àmbit de les seves respectives competències, un acord o cap mena d'actuació que contravingui la suspensió expressada, i els adverteix de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què podrien incórrer en cas de no atendre aquest requeriment". 

Advocat d'ofici

Notícies relacionades

Per la seva banda, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat una providència per reclamar a les autoritats belgues que prenguin declaració als processats en la causa del procés Meritxell Serret i Antoni Comín perquè designin advocat i procurador a Espanya, davant la seva negativa a personar-se en el Tribunal Suprem.

El magistrat els adverteix que en cas que no en designin un de la seva confiança, com fins ara ha sigut Gonzalo Boye, en el termini de cinc dies se'n nomenarà un d'ofici. També els ofereix la possibilitat alternativa que siguin traslladats temporalment a Espanya per fer aquest tràmit.