Anar al contingut

Manuel Valls: "'Roda el món i torna al Born'"

L'ex primer ministre francès deixa entreveure que està a prop d'acceptar l'oferta de Ciutadans per ser alcaldable a Barcelona

Societat Civil Catalana li entrega el premi al Seny pel seu posicionament contra la independència en un acte al qual va assistir la vicepresidenta Santamaría

Rafa Julve

Manuel Valls: "'Roda el món i torna al Born'"

FERRAN NADEU

La jugada és digna de ser explicada en un màster de màrqueting polític. En aquests moments, Manuel Valls només és possible candidat a ser candidat en les primàries en què Ciutadans elegirà candidat a l’alcaldia de Barcelona, però ja ha aconseguit que els focus de la política municipal apuntin cap a ell com si portés l’anell de Sauron. Oscar Wilde deia que «només hi ha una cosa pitjor que que parlin de tu, i és que no parlin de tu». El manual també diu que «l’important és que parlin de tu encara que sigui malament», i si és per això l’ex primer ministre francès ha agafat embranzida fins i tot sense confirmar amb tota seguretat la seva participació en les eleccions locals de maig de l’any que ve. Encara que cada vegada hi estigui més a prop, perquè aquest dilluns a la nit, després de rebre el premi al Seny de Societat Civil Catalana, va llançar un «roda el món i torna al Born» molt indicatiu després de l’«expectació» que, segons ell mateix, ha aixecat en els últims dies.

Des que divendres passat va anunciar que sospesa l’oferta del partit taronja, Valls no ha deixat de rebre tota mena de desqualificacions per part dels seus potencials rivals. L’exalcalde convergent Xavier Trias el va titlar el cap de setmana de «fatxa» i l’actual alcaldessa, Ada Colau, va evitar aquest dilluns utilitzar aquest vocable tan gastat, però poc li va faltar. «Caldria veure algunes de les seves posicions, que efectivament han sigut polèmiques, i podríem anomenar-les reaccionàries, concretament amb el tema de la immigració», va afirmar a La Sexta, per després rematar que Valls poc sabrà dels barris si fa molts anys que no viu a la ciutat. «No l’he sentit parlar mai de Barcelona», va rematar.

També hi ha ressentiment al PSC amb el seu excompany de files. «L’alcaldia no pot ser un premi de consolació per a carreres frustrades», va deixar anar Jaume Collboni, que va expressar la seva por que la pròxima contesa electoral basculi sobre la qüestió identitària i no sobre els problemes de la ciutat. Perquè és en aquest terreny on Valls s’ha mogut en els últims temps. S’ha manifestat amb tant èmfasi contra la independència que li ha valgut per compartir el premi al Seny de Societat Civil amb el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani. Una mica de màrqueting polític a favor del pre-pre-precandidat, que a la tarda va rebre un bany d’aplaudiments constitucionalistes a la Llotja de Mar. Incloent-hi els de Soraya Sáenz de Santamaría.

La vicepresidenta del Govern central no va fer declaracions a l’arribar, ni sobre la hipotètica candidatura taronja de l’homenatjat ni sobre cap altra qüestió. Sí que va parlar a la premsa abans de la cerimònia Rivera, que va optar per driblar totes les preguntes sobre el possible fitxatge de Valls al més pur estil això avui no toca, al·legant que la festa del dia eren Sant Jordi i el premi de Societat Civil, que ja hi haurà temps de parlar d’aquesta i d’altres incorporacions. Tampoc quedava gaire bé abordar el tema amb la portaveu municipal dels taronges, Carina Mejías, a pocs metres.

Precaucions mil

Hi va haver tantes precaucions que Rivera, Valls i Inés Arrimadas van evitar les fotos junts fins que l’acte va estar a punt de començar. Va ser el còmic president de Tabàrnia, Albert Boadella, qui més minuts va estar departint amb el protagonista del dia. Salutacions també amb Santamaría i amb dirigents del PSC abans d’entrar en el discurs. Un discurs pronunciat íntegrament en català i en què Valls es va referir a la ciutat de Barcelona amb molt més èmfasi que en altres intervencions.

«És la ciutat on he nascut, a Horta. Barcelona és una marca única al món. Barcelona és una de les capitals d’Europa. El meu compromís amb Barcelona, Catalunya i Espanya és un compromís amb Europa. He somiat en català i en francès. Soc del Barça. Soc culer», una sèrie d’eslògans sumats a altres hits com «el nacionalisme és la guerra» i «trencar els estats nació és trencar Europa», que va arrodonir amb una crítica als que anomenen «fatxa» a qui no és independentista. I també amb una sentència dirigida a Societat Civil i qui sap si a algú més: «Podeu comptar amb mi».