DECISIÓ JUDICIAL

La fiscalia denuncia nou professors per humiliar fills de guàrdies civils després de l'1-O

L'acusació pública considera que els docents han comès un delicte contra la dignitat de les persones i injúries greus a l'institut armat

"¿Deus estar content amb el que va fer ahir el teu pare?", li va dir un docent al fill d'un agent

zentauroepp41472146 sant andreu de la barca institut el palau pintadas180104110413

zentauroepp41472146 sant andreu de la barca institut el palau pintadas180104110413

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal contra l'odi i la discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, ha presentat una denúncia als jutjats de Martorell contra nou professors de l'Institut El Palau de Sant Adreu de la Barca per un delicte contra la dignitat de les persones per motiu de discriminació per nacionalitat, a l'haver proferit l'endemà de l'1-O expressions suposadament humiliants als alumnes fills d'agents de la Guàrdia Civil. Cinc d'aquests docents també estan acusats d'injúries greus a les Forces de Seguretat de l'Estat.

"¿Deus estar content amb el que ahir va fer el teu pare?", li va etzibar un dels acusats al fill d'un membre de l'institut armat de 12 anys. Un altre va dir als seus alumnes que no estava en disposició de fer "classes normals pel que havia passat el dia d'ahir, que la policia i la Guàrdia Civil m'han tractat a cops de porra, perquè són uns animals i uns bèsties que només saben clavar cops". "Els guàrdies civils són uns animals, només saben clavar cops", va afirmar una docent. "Que aixequin la mà els fills dels guàrdia civils", va reclamar un mestre. I tot plegat davant la presència de fills de guàrdies civils. Els denunciats van exigir el 2 d'octubre als alumnes que havien de baixar al pati per fer un acte de protesta i condemnar les càrregues policials  

Clima de tensió

La denúncia enumera els actes de "profunda hostilitat" organitzats per sectors independentistes contra la Guàrdia Civil després de la suspensió del referèndum. La fiscalia destaca que l'institut armat va ser "objectiu de la ira" d'"una part de societat catalana" cada vegada que feia accions "en compliment dels seus deures legals" i d'ordres judicials rebudes per impedir l'1-O. Així exposa concentracions a la porta de les casernes, els aldarulls el 20 de setembre del 2017 durant l'escorcoll de la Conselleria d'Economia, el llançament d'artefactes incendiaris contra dependències del cos i l'expulsió dels agents  a Calella.

Notícies relacionades

Aquesta "hostilitat" no només es va dirigir contra l'institut armat, sinó també "contra tot allò que representi Espanya o defensi la seva unitat". En aquest context, els professors denunciats, sosté la fiscalia, sent conscients del clima de "rebuig social" contra la Guàrdia Civil i de "la gran polarització" que afectava la societat catalana i espanyola per les "tensions" del procés independentista, van humiliar els fills dels agents que resideixen a Sant Andreu de la Barca.

La fiscalia destaca que els docents van trencar "els principis rectors del sistema educatiu", com són "els deures que es deriven de la Constitució, de l'Estatut i de la resta de la legislació vigent". En la seva actuació, a més, van vulnerar el principi d'inclusió escolar, la "cohesió social", així com l'exclusió de qualsevol tipo de proselistimo o "adoctrinament i el respecte a la convivència".