L'Oficina Antifrau reclama un "pla general" contra la corrupció

El director de l'entitat, Miguel Ángel Gimeno, assegura que el que s'ha fet fins ara és "insuficient"

L'organisme està immers en un canvi d'imatge amb la intenció d'acostar-se més al ciutadà

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Oficina Antifrau de Catalunya es va crear el 2008 com un projecte pioner a Espanya. Des d’aleshores ha obert centenars d’investigacions per l’ús o destí il·legal de fons públics o irregularitats en el si de l’Administració. Ara toca canviar d’imatge amb la intenció d’acostar-se més a la ciutadania i impulsar més iniciatives per lluitar contra la corrupció. «Fa falta un pla general contra la corrupció. Un pla general que ens coordini a tots els actors implicats. Cal que hi hagi un lideratge fort en la lluita contra la corrupció», va assegurar el director d’aquest organisme, Miguel Ángel Gimeno.

«Crec que és necessari acceptar que al nostre país no hi ha una verdadera política contra la corrupció i no tenim tradició de pràctiques preventives», va apuntar Gimeno. Al seu entendre, «el món polític no ha integrat que combatre-la és un mitjà per aconseguir un fi. S’han fet qüestions instrumentals, com per exemple agències anticorrupció. Nosaltres som la degana, però no deixem de ser una eina, no pas una finalitat». Per això, el director de l’oficina considera que cal un pla general contra la corrupció. «El que hem fet fins al moment és manifestament deficient i dispers. És insuficient, però es comença a moure», va afirmar.   

L’oficina està immersa en aquest moment en un profund canvi d’imatge que, no obstant, és un primer pas per intensificar la seva activitat. Al concurs s’hi han presentat un total de 44 projectes, dels quals s’han admès 27. Per ara tots els treballs seleccionats són anònims. És a dir, no se sabrà el nom fins que s’esculli el guanyador. D’aquesta manera, es garanteix l’objectivitat de la selecció. «Ens volem acostar més a la  societat catalana amb l’objectiu de transmetre el missatge de l’oficina», va declarar Gimeno. Un pas més en aquesta direcció ha sigut la creació d’una bústia de denúncies.

Prevenir riscos

Notícies relacionades

No només es canviarà la imatge corporativa, sinó també la web. Així s’oferirà més informació i, sobretot, serà més interactiva. «Volem canviar la forma d’acostar-nos als ciutadans», va apuntar Gimeno. Una de les funcions que emprèn Antifrau, a més a més d’investigar irregularitats, és la prevenció de conductes que no són correctes i la detecció i gestió de riscos a les institucions públiques mitjançant el disseny de plans integrals. Si es constata l’existència de delicte, es remet l’assumpte a la fiscalia. 

En el cas que l’anomalia sigui de caràcter administratiu, es requereix a l’Administració que corregeixi la deficiència detectada. El problema és que la seva decisió no és vinculant, malgrat que en la majoria dels casos es té en compte el seu criteri. Una possible reforma seria l’obligatorietat que es compleixin els requeriments.