PROTESTES PEL PROCÉS

El comerç de Barcelona demana altres llocs per a les manifestacions

Proposen que es convoquin en diumenge per evitar pèrdues com les d'octubre, que xifren en el 30%

zentauroepp40629452 manifestacin171021165110

zentauroepp40629452 manifestacin171021165110

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas

Ni sucumbir per defecte ni fer-ho per excés. Els comerciants del centre de Barcelona reclamen un ús «racional i normalitzat» de l’entorn, fastiguejats de compartir espai amb la majoria de manifestacions ciutadanes que es convoquen a la ciutat. La multitud dissuadeix els potencials clients d’efectuar les seves compres per evitar les molèsties que comporta la gentada. Botiguers i grans superfícies han encaixat pèrdues econòmiques que van superar el 30% a l’octubre, motiu pel qual reclamen un canvi d’espai o fins i tot de dia, apostant pel diumenge per rebaixar el dany a la facturació.

La veu d’alarma la dispara Barcelona Oberta, que representa els principals eixos comercials de la capital catalana. «Entenem i respectem el dret de totes les persones de poder expressar públicament les seves queixes i reivindicacions, però hem de trobar una fórmula per mantenir aquesta voluntat sense perjudicar els ingressos dels establiments», exposa Nuria Paricio, directora de l’entitat.

Amb aquest objectiu, proposen que acullin les concentracions espais alternatius, sense presència de botigues, o reduïdes a la mínima expressió. I plantegen llocs com les avingudes de la Meridiana i Maria Cristina, el carrer de Marina o el passeig de Colom, «que no resisteixen comparació» amb la fesomia socioeconòmica del centre de la ciutat. Un missatge que ja han traslladat als dos grans convocants de marxes cíviques, Òmnium Cultural i Assemblea Nacional Catalana, dels quals esperen la seva cooperació. «Els ho vam comentar a l’octubre i van ser receptius: la següent marxa la van celebrar a Marina», ha destacat Paricio.

La petició de Barcelona Oberta té bon encaix en altres espais de la ciutat, com ho atresora l’opinió de Pròsper Puig, president de l’Eix Comercial de Sant Andreu. «La ciutat és prou gran per convocar actes en llocs on no hi hauria aquest impacte, i em sembla una bona idea que se celebrin en diumenge perquè no afecta les botigues i fins i tot poden beneficiar els locals de restauració», destaca Puig. Lluís Llanas, al capdavant de l’Associació de Comerciants i Veïns de Creu Coberta, coincideix en l’anàlisi i recorda que, a més a més, «seria l’única manera de possibilitar l’assistència de comerciants que coincideixin amb els postulats de la convocatòria». 

Notícies relacionades

Segons Charo Martínez, portaveu de l’Associació per un Eixample Sostenible, és lògic el senyal d’alarma que llança el comerç, però matisa que «l’impacte està més repartit del que es diu perquè també hi ha concentracions al passeig de Sant Joan i Marina per la seva connexió directa amb el Parlament».