EL TAULER CATALÀ

Torrent demana un front unitari en defensa de la democràcia

El president del Parlament substitueix la sessió per un debat entre els grups

"No és un xoc de banderes", diu en una declaració institucional

zentauroepp42646861 barcelona 24 03 2018 pol tica segona sesio investidura al180324115706

zentauroepp42646861 barcelona 24 03 2018  pol tica   segona sesio investidura al180324115706
zentauroepp42648034 barcelona 24 03 2018  pol tica   segona sesio investidura al180324141108

/

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El principal acte polític del ple del Parlament ha tingut lloc després de la sessió. El president de la Cambra, Roger Torrent, ha reunit diputats, exdiputats i membres de la societat civil a l'auditori, on ha llegit una declaració institucional que demana que es formi "un front comú en defensa de la democràcia i els drets fonamentals".

La voluntat de torrent era deixar clar que no es tractava d'un acte purament independentista. Per això, juntament amb ell a la tarima hi havia, a més de representants d'aquest àmbit -Artur Mas, Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Sergi Sabrià, Elsa Artadi, Carles Riera-, el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech.

"No és un xoc de banderes. Emplaço tots els demòcrates d'Espanya i el món a ser solidaris amb nosaltres. La resposta, ara més que mai, ha de ser cívica, pacífica, democràtica i massiva. Posem la política al centre", ha llegit el president del Parlament. I ha afegit: "Insto a formar un front unitari en defensa de la democràcia. Transversal, en defensa de la pluralitat, per aconseguir la llibertat de les persones perseguides. El seu empresonament és injust, innecessari, propi d'un règim antidemocràtic".

Les actuacions del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena han servit també a Torrent per assegurar que la democràcia espanyola està en perill. "No ens han obligat a suspendre una investidura, han suspès la democràcia. I ja n'hi ha prou. Només podrem recuperar-la des de la fermesa i la unitat dels demòcrates", ha dit.

La segona sessió del ple d'investidura de Jordi Turull no s'ha celebrat. Amb el candidat a president a la presó, Torrent ha reunit els grups 15 minuts abans del ple i els ha comunicat que en lloc del debat previst els diferents partits intervindrien per expressar la seva opinió sobre la situació política a Catalunya.

Amb tots els diputats ja asseguts a l'hemicicle, el president del Parlament ha utilitzat el seu torn inicial per anunciar la seva decisió. "Obro la sessió però no puc dir 'bon dia'. Turull hauria d'estar aquí per exposar el seu pla de Govern, però els poders de l'Estat estan impedint l'expressió de la voluntat dels ciutadans", ha dit.

Notícies relacionades

En un discurs que ha indignat tant Ciutadans com el PP pel seu to "polític" -els populars han abandonat fins i tot la Cambra, després d'anunciar que no participarien en el debat-, Torrent ha recordat que tant Turull com altres diputats estan "a la presó o exiliats". I, en conseqüència, "el ple no es pot celebrar".

Després d'explicar el nou format del debat, el president del Parlament ha subratllat l'"excepcionalitat" de la situació i ha assegurat que la defensa dels diputats absents guiarà la seva actuació. "No descansaré fins que estigueu a casa amb nosaltres", ha afirmat.