El Govern central assegura que no pot usar el 155 per tornar a convocar eleccions

La Moncloa nega que el text del Senat, malgrat la seva ambigüitat, li permeti cridar a les urnes de nou

Maillo afirma que el seu partit només vol que hi hagi un Govern a Catalunya com més aviat millor que compleixi la llei

undefined42579774 madrid  19 03 2018 politica  el presidente del gobierno y de180319144614

undefined42579774 madrid 19 03 2018 politica el presidente del gobierno y de180319144614

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Mariano Rajoy no té un botó electoral per convocar eleccions a Catalunya. Segons fonts de la Moncloa, el president del Govern no pot tornar a cridar a les urnes malgrat el bloqueig polític en aquesta comunitat i malgrat l'ambigüitat del paràgraf de l'acord del 155 sobre aquest assumpte. En el text del pacte aprovat al Senat es pot llegir que el cap de l'Executiu assumeix la competència de "decretar la dissolució anticipada del Parlament o el final de la legislatura i per a la convocatòria d'eleccions autonòmiques". No marca un límit d'ocasions en què ho podria fer, encara que sí que fins quan tindria aquest poder: Rajoy disposaria d'aquesta potestat durant un "termini màxim de sis mesos des de l'aprovació pel Senat"; això és, fins al 27 d'abril.

Notícies relacionades

No obstant, fonts de la Moncloa asseguren a aquest diari que el president del Govern no creu que (malgrat la literalitat i que no marqui un límit de vegades) pugui executar de nou aquesta competència que es va arrogar en virtut del 155. Ja ho va fer per convocar els comicis del 21 de desembre i descarta repetir aquest gest. "No s'entendria i es veuria com un abús total. Estaria fora de lloc", afirma un alt càrrec de l'equip del president. "És com si ell mateix, quan el 2016 no es va poder arribar a un acord entre els partits, ell hagués decidit repetir les eleccions sense que s'esgotessin totes les possibilitats", afegeix aquesta font.

En aquest sentit, el coordinador del PP, Fernando Martínez Maillo, ha afirmat en la roda de premsa a Génova aquest migdia que el seu partit no està "en el fenomen de convocar eleccions". "El nostre objectiu és que hi hagi Govern com més aviat millor a Catalunya i que no prengui decisions contràries a la llei", ha apuntat.