FESTIVAL DE CINE I FÒRUM INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS

Aquest és el documental de l'1-O que Puigdemont presentarà a Ginebra

L'excap del Govern ja és a Suïssa per participar en un debat sobre l'autodeterminació en el seu segon viatge fora de Bèlgica

"Parlarem alt i clar malgrat l'intent repressiu del Govern espanyol de silenciar-nos", afirma l'expresident a les xarxes socials

Avanç del documental ’Catalunya: Espanya al caire d’una crisi nerviosa’, que es projectarà aquest diumenge en el Festival de Cine i Fòrum Internacional dels Drets Humans, a Ginebra. / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

'CatalunyaEspanya al caire d'una crisi nerviosa' és el títol del documental que es projectarà aquest diumenge en el Festival de Cine i Fòrum Internacional dels Drets Humans (FIFDH), a Ginebraen presència de l'expresident de la Generalitat Carles PuigdemontCarles Puigdemont, que ha volat aquest dissabte a Suïssa. Firmat per Sylvain LouvetGary Grabli i Julie Peyrard, el document recorda les càrregues policials de la jornada del referèndum unilateral de l'1 d'octubre passat i els esdeveniments dels últims mesos relacionats amb el procés.

El mateix expresident i líder de Junts per Catalunya ha penjat al seu perfil de Twitter un avanç del documental i ha assegurat a la xarxa social: "Parlarem alt i clar malgrat l'intent repressiu del Govern espanyol de silenciar-nos".

En el seu compte d'Instagram, l'excap del Govern ha publicat una imatge des de l'avió en què ha viatjat a Ginebra amb un comentari en la mateixa línia, apuntant al "dret" de Catalunya a "ser una república independent", que explicarà en un debat en què participarà, en el marc del festival, després de l'emissió del documental. Aquesta és la segona vegada que l'expresident surt de Bèlgica, l'anterior va viatjar a Dinamarca. El líder de JxCat i l'empresari Josep Maria Matamala han agafat el vol a les 15.22 hores a Brussel·les i han arribat a Ginebra cap a dos quarts de cinc de la tarda, informa ACN.

El documental, en francès, s'inicia amb la irrupció d'agents policials en un col·legi electoral i repassa la convulsa jornada de l'1-O. Recorda l'intercanvi de declaracions entre el president del Govern, Mariano Rajoy, i Puigdemont, i ofereix també la visió d'altres testimonis independentistes i unionistes, a més de mostrar imatges de manifestacions sobiranistes i de suport, a Catalunya, i a Brussel·les, a l'expresident i als dirigents independentistes presos.

La "croada" contra l'Estatut, el discurs del Rei després de l'1-O i la fuga d'empreses de Catalunya i de Caixabanc i Banc Sabadell arran de la inestabilitat política són altres dels moments que rescata.

La infància del líder de JxCat

El document viatja, per una altra part, a Amer, el poble de Puigdemont, per repassar els seus orígens i trajectòria fins que va succeir Artur Mas al capdavant de la Generalitat i els seus posteriors problemes amb la justícia després de la declaració unilateral d'independència (DUI) al Parlament. 

Notícies relacionades

Entre els polítics que apareixen al vídeo figuren el portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián; la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP Andrea Levy i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com l'exministre socialista Josep Borrell.

El treball recorda també la lluita antifranquista a Catalunya, amb el testimoni de l'historiador britànic Paul Preston, la Transició i la redacció de la Constitució i compta amb la participació de l'escriptor Jordi Amat i els periodistes Xavier Sardà o Josep Ramoneda, entre d'altres.