La CUP exigeix a JxCat i ERC un referèndum vinculant i amb data concreta

El diputat Carles Riera avisa que no veurien amb bons ulls un candidat vinculat amb el PDECat

zentauroepp42413247 barcelona  05 03 2018 ronda de consultas en el parlament par180314105718

zentauroepp42413247 barcelona 05 03 2018 ronda de consultas en el parlament par180314105718 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si dimarts ERC reclamava a JxCat que esculli ja un candidat alternatiu a Jordi Sànchez, ahir va ser la CUP qui va posar una altra exigència sobre la taula: fixar la data concreta d’un referèndum «vinculant» per culminar un procés constituent.

El diputat anticapitalista Carles Riera va defensar que aquest procés ha de ser «participatiu de tota la societat i impulsat per les institucions» per acabar a les urnes com l’1-O. També va indicar que la CUP  no ha entrat ni desitja entrar en un debat sobre els noms de candidats a la investidura, i per això mateix  no qüestiona ni el de Jordi Sànchez ni el de Jordi Turull, els dos diputats de JxCat. Ara bé, al mateix temps, Riera va avisar que «un candidat molt vinculat al PDECat no posa les coses fàcils», i va recordar les paraules de la coordinadora general dels postconvergents, Marta Pascal,  que acusava els anticapitalistes de bloquejar la investidura. Encara que per tornar a matisar-ho, va insistir que «sigui quin sigui el nom que posin sobre la taula serà bo si posen un full de ruta republicà i serà dolent si és autonomista».

Desobediència

Notícies relacionades

Riera, en declaracions a RAC-1, va insistir a més que s’han de produir actituds de «desobediència», tant del Parlament com de la Mesa i el seu president (Roger Torrent) com del nou Govern. Al seu parer, la Mesa hauria de portar a terme «una petita desobediència» i permetre als dos diputats que són a Brussel·les, Carles Puigdemont i Toni Comín, que puguin delegar el seu vot, cosa que permetria assegurar la investidura d’un candidat de JxCat sense necessitat que la CUP canviï les seves quatre abstencions.

Sobre el programa de govern i les polítiques socials que preconitza la CUP, Riera va subratllar que si «les lleis i els decrets que garanteixin polítiques socials avançades, educatives, sanitàries i de vivenda xoquen amb suspensions del Tribunal Constitucional, el que cal fer és mantenir-ho». Així mateix, considera que «és obvi» que un procés de construcció d’una república «comporta repressió i riscos, més encara davant l’Estat espanyol», però va demanar no recular ja que «la repressió és inevitable». Segons el diputat de la CUP, la distància que hi ha entre els plantejaments de la seva formació i els que defensen ERC i JxCat no té per què conduir a unes noves eleccions. «La voluntat de la CUP és que no n’hi hagi», va precisar el dirigent cupaire, «perquè la voluntat expressada el 21-D és que es pugui formar un govern republicà o independentista».